Nedostatkem studentů trpí i nové technické centrum

Ostrov (Karlovarsko) – Karlovarský kraj otevřel jednu z nejmodernějších škol v Česku, Centrum technického vzdělávání v Ostrově. Vzniklo přestavbou někdejší základní školy za 431 milionů, budovu včera slavnostně otevřel hejtman Josef Novotný. Novému centru však chybí to hlavní – studenti. Stejně jako další střední školy v regionu se potýká s jejich nedostatkem a ještě začátkem školního roku jsou k dispozici volná místa.

Centrum technického vzdělávání je součástí ostrovské střední průmyslové školy. Všichni věřili, že moderní zázemí přitáhne do Ostrova nové studenty. „Kantoři mají nadstandardní podmínky, žáci mají nadstandardní podmínky. Myslím, že vybavení je špičkové,“ shrnul nabídku svého ústavu ředitel průmyslovky Pavel Žemlička. „Čeká nás doladění nových metod výuky, abychom nové možnosti školy využili,“ dodal ředitel.

Přes zajímavou nabídku zůstává část z 35 učeben prázdná. Plná kapacita činí 750 studentů, do ní jich ale chybí celá stovka. „Některé obory ještě máme volné. Pokud by se někdo přihlásil, samozřejmě ho přijmeme,“ vyzval ředitel.

Podobný problém jako ostrovskou střední průmyslovou školu a její nové Centrum technického vzdělávání trápí i další obdobné školy v Karlovarském kraji. Žáků je málo a ti, kteří jsou, nemají příliš velký zájem o technické obory. Opomíjejí především strojírenství a stavebnictví. Školy proto už začaly omezovat své nabídky. „Museli jsme rušit některé třídy v některých oborech. Stoupající nezájem o technické obory je citelný,“ uvedl ředitel Integrované střední školy technické a ekonomické v Sokolově Pavel Janus.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Dokonce i na gymnáziích a ekonomických středních školách zůstávají volná místa. Zájemci proto ještě mají šanci na dodatečné přijetí. Ředitelé však upozorňují, že budou pečlivě vybírat. „Přijali jsme ty nejlepší z nejlepších a u toho bychom rádi zůstali. Pokud by se našel žák, který by se v přijímacím řízení na střední školy v Karlovarském kraji umístil na vynikajícím místě, samozřejmě bychom ho vzali,“ shrnul ředitel karlovarského Prvního českého gymnázia Zdeněk Papež. Pečlivý výběr je i v případě nedostatku studentů důležitý také podle krajského radního pro školství Vratislava Emlera. „Je to i o kvalitě a o tom, jakým způsobem uspějeme u státních maturitních zkoušek,“ zdůraznil.

Na střední školy v Karlovarském kraji bylo letos k dennímu studiu přijato více než dva a půl tisíce žáků, to je zhruba o tisícovku méně než vloni.