Voda z polí znovu zaplavila domy v Ostrově nad Oslavou

Ostrov nad Oslavou – Stékající voda z polí pravidelně trápí obyvatele novostaveb na okraji Ostrova nad Oslavou. Vlastníci zemědělských pozemků však nechtějí obci prodat část pole, na kterém by se mohla vybudovat odtoková strouha. Ta by pak zabránila častým záplavám v obci a odvedla vodu do řeky. Pondělní přívalový déšť ukázal, že odvod vody z polí je opravdu potřeba.

„Jsme zvyklí, že se tady valí voda, ale s tím, co bylo v pondělí, nikdo nepočítal,“ řekla starostka Ostrova Nad Oslavou Dana Homolková. Silné přívalové deště vytopily sklepy a zahrady desítky rodinných domů.

Majitelé domů, kteří vybudovali protipovodňový val, neměli takovou škodu jako třeba Hana Dobrovolná. Valící se voda z pole jí zdemolovala zahradu, dětský koutek i terasu. „Tam je asi 30 cm nánosu kamení, písku, hlíny a vlastně i obilí, které přišlo z pole,“ řekla spolumajitelka domu. Místostarosta vlastníkům doporučil, aby si udělali zábrany proti vodě, tarasy nebo terénní úpravy. Předseda zemědělského družstva mezitím radním slíbil, že nechá část pole zatravnit. Starostka se ale obává, že to problém řeší jen částečně.

Řešením by podle stavařů a odboru životního prostředí bylo vybudování strouhy, která by vodu odváděla mimo domy přímo do řeky. „Když vám vlastník pozemků řekne, že vám neprodá ani metr, nebo vám to nedovolí, tak tam nic neuděláte,“ namítá ale Homolková. Stížnosti lidí ale vyburcovaly radní k činům. Postoj majitelů pozemků, kteří nesouhlasí s vybudováním strouhy a tím komplikují život dalším občanům, proto posoudí právníci.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)