Pardubice prodělají na novém akvaparku 15 milionů ročně

Pardubice - Až patnáct milionů korun by měly Pardubice ročně doplácet na provoz nového akvaparku. Ukázala to analýza, kterou si nechalo zpracovat vedení radnice. Už jen samotná modernizace plaveckého areálu, která v současné době probíhá, přijde město na půl miliardy korun. Rekonstrukce areálu by měla být hotová v únoru příštího roku.

Kritici nákladné přestavby pardubického bazénu hovoří o nehorázném plýtvání penězi. Zakázku na rekonstrukci zadalo bývalé vedení města. Analýza teď ukázala, že na ztrátový provoz bude město dávat minimálně o osm milionů více, než byla dotace na starý bazén. „Za patnáct milionů by byla třeba rekonstrukce jedné ulice, je to zkrátka velký balík peněz,“ řekl Martin Bílek, pardubický radní a náměstek primátorky.

Kolik přesně bude město na bazén doplácet, se teprve ukáže. Nejde totiž jen o provozní náklady, ale hlavně o splácení velkého úvěru. Ročně by mohlo jít až o šedesát milionů.  „Budeme samozřejmě bojovat o to, aby dotace byla co nejmenší, abychom nemuseli tolik zatěžovat rozpočet,“ prohlásil zastupitel a náměstek primátorky Jiří Rozinek.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Podle kritiků nastala přesně ta situace, před kterou varovali. Čím nákladnější bude rekonstrukce a čím více atrakcí se postaví, tím vyšší budou náklady na provoz. A vysoké náklady se zákonitě promítnou i do ceny vstupenek. Krize může přijít poté, co opadne počáteční euforie návštěvníků. „Zkušenosti z ostatních akvaparků po celé republice jsou takové, že ztráty jsou poměrně značné,“ potvrzuje další ze zastupitelů Milan Košař.

Nový areál dostane do správy městem zřízená organizace. A to z důvodu, aby město jako majitel mělo pod kontrolou veškeré příjmy a výdaje, jak uvedl radní Bílek. O provozovateli by pardubičtí zastupitelé měli jednat ještě v listopadu letošního roku.