Zemědělci zkoušejí pojízdné automaty na mléko

České Budějovice - Zemědělci přišli s novým nápadem na distribuci mléka, k oslovení potenciálních odběratelů chtějí využít pojízdné automaty. Z ekonomického hlediska jsou výhodnější než ty pevně instalované a mléko se dostane k širší skupině spotřebitelů. První zkušenosti potvrzují, že zájem o čerstvé kravské mléko mezi lidmi stoupá.

Automaty na mléko zaznamenaly nejdřív velký boom, ale loni následoval prudký pokles prodeje. Některé automaty dokonce jejich provozovatelé zrušili. Do sporu o zdravotní nezávadnost čerstvého mléka se dostali dokonce hlavní hygienik a předseda agrární komory. Tepelně neupravené mléko přímo od farmářů si ale k zákazníkům přesto znovu našlo cestu. „Když někam přijedeme, tak už si lidé chodí pro mléko s vlastními lahvemi,“ popisuje distribuci mléka prodejce Pavel Klimeš. 

Pojízdný automat na mléko se od toho pevně instalovaného liší jen svou velikostí. Navíc je s asistencí, což oceňují hlavně starší lidé. „Jsem ráda, že sem každý týden jezdí,“ pochvaluje si službu jedna z obyvatelek Vodňan. „Já si kupuji mléko i v obchodě, ale tohle je mnohem lepší,“ dodává další z obyvatelek Vodňan. 

Spotřeba mléka je u pevně instalovaného i mobilního automatu přibližně stejná. Rozšiřuje se ale počet zákazníků. „Nám se jedná především o to, aby byl ten automat dostupný i v menších lokalitách, kde by se stálý automat neuživil,“ vysvětluje manažer projektu Tomáš Kořínek. „Tímto způsobem nabídneme mléko většímu počtu koncových zákazníků,“ upozorňuje ředitelka Regionální agrární komory Jihočeského kraje Hana Hricová.     

Mobilní automaty na mléko jsou zatím dva. Jeden je na Brněnsku a druhý objíždí města v okolí Českých Budějovic. „Do vesnic zajíždíme jednou týdně. Ti lidé přijdou skoro všichni najednou,“ uzavírá Pavel Klimeš.

Pojízdné automaty na mléko jsou podle prodejců oblíbené hlavně na Slovensku, zemědělci teď testují jejich novou variantu taky v Polsku.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)