Matiční už patří ke klidným lokalitám

Ústí nad Labem – Jedním ze symbolů etnických problémů bývala Matiční ulice v Ústí nad Labem. A asi to tak i zůstane, i když nebude. Už tam totiž nikdo nebydlí a město chce všechny domy zbourat. Podle ústeckých politiků by měla být Matiční mementem, varováním, aby se stát dnes nesnažil řešit obdobné problémy stejně, jako kdysi v Ústí nad Labem.

Je to přesně dvanáct let, kdy se Matiční ulice nechvalně proslavila i za hranicemi země. Plot, který v jedné její části vyrostl, symbolizoval oddělení sociálně slabé, převážně romské komunity. Stal se tématem politiků, médií i evropských institucí, přestože zmizel v listopadu 1999, jen měsíc po stavbě. Dnes je tu ticho, ve zničených domech už nikdo nebydlí. „Matiční byla ve své době fenoménem, v současné době je to lokalita, která patří k těm klidnějším,“ prohlásil náměstek primátora Ústí nad Labem Jan Řeřicha (ODS) a zástupce ředitele Městské policie ÚnL Jan Novotný podotkl: „Dokonce jsme opustili i místní služebnu, protože ztrácela význam.“ Jenže špatná pověst na ulici ulpěla natrvalo. Vedení města proto rozhodlo, aby raději zmizela úplně. „Aby tato byla lokalita vyčištěná. Aby tyto domy byly v budoucnu zdemolovány a vznikl tak volný pozemek, který potom může sloužit k podnikání,“ dodal Jan Řeřicha.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)

Na řešení problematické ulice poslal stát do Ústí deset milionů korun. Ulice díky tomu de facto zanikla, město za peníze mimo jiné vykoupilo domy starousedlíků. Nepřizpůsobiví tak v podstatě už neměli koho obtěžovat a postupně se kvůli špatné pověsti ulice odstěhovali i oni. Sociální problémy se tím ale pouze přesunuly o pár ulic dál. „To neznamená, že by nepřizpůsobiví z této lokality zmizeli. V podstatě se někteří přesunuli do soukromých bytových domů,“ uvedla starostka městského obvodu Neštěmice Miloslava Válková (SZSP) a koordinátor programů sociální integrace organizace Člověk v tísni Jakub Michal doplnil: „Většina rodin, která odešla z Matiční ulice, řeší v současnosti podobné problémy jako v minulosti. Týká se to dluhů, nezaměstnanosti.“

Zda na místě ulice nakonec vyroste nákupní centrum nebo nové domy, není podle místních politiků zatím rozhodnuto. Všichni se ale shodují na tom, že podobně jako slavný plot, dnes vystavený v místní zoo, zůstane jméno Matiční symbolem chybného řešení sociálních problémů.