Zdražili jsme výrazně, přiznává východočeské OREDO

Hradec Králové/Pardubice – Společnost OREDO, která organizuje veřejnou dopravu v Královéhradeckém a Pardubickém kraji, výrazně zvedla tarify. Jednatel firmy spoluvlastněné oběma regiony Vladimír Záleský přiznal, že zvýšení cen místy postihlo cestující velmi výrazně, když přesáhlo míru plánovaného zvýšení DPH. V Pardubickém kraji je integrovaný dopravní systém nazvaný IREDO zaveden od neděle zcela nově a právě zde byla změna tarifu výraznější. V Královéhradeckém kraji, kde systém fungoval už v předchozích letech, bylo zdražení mírnější.

Obyvatelé Pardubického kraje podle Vladimíra Záleského z OREDO doplatili na to, že dříve jezdili levněji než jejich sousedé z Královéhradeckého kraje. „V minulosti byly některé trasy výrazně zvýhodněné, což bylo nespravedlivé. To jsme teď zčásti narovnali,“ řekl Záleský. Například cestující, kteří jedou z Pardubic do Hradce Králové, zaplatí dnes – koupí-li si jízdenku IREDO – o deset korun více než před týdnem, kdy ještě nový tarif neplatil.

Zdražení mělo s předstihem pokrýt růst DPH, podobné opatření připravila i většina dalších krajů, které provozují integrovaný dopravní systém, nebo měst s MHD. Ve východních Čechách ale často vzrostly ceny více, než by kvůli vyšším daním musely.

Hlavním přínosem zavedením IREDO v Pardubickém kraji mělo být snadné cestování po regionu s možností přestupování mezi autobusovými a železničními linkami bez nákupu dalších jízdenek. Linky na sebe navíc lépe navazují. Tarif systému je zónový, za cestování uvnitř jedné zóny platí cestující většinou deset korun, s přibývajícími zónami cena roste.