Děti z frýdlantského dětského domova se stěhují do nového

Frýdlant – Do dvou nových nízkoenergetických domků se po Vánocích přestěhuje polovina dětí z Dětského domova ve Frýdlantu. Každý domek je pro rodinnou buňku s osmi dětmi a nechal je postavit Liberecký kraj. Nové bydlení by mělo více připomínat běžnou rodinu – v rámci Libereckého kraj jde o průlom. Dětské domovy tzv. rodinného typu jsou sice na západ od našich hranic běžné, v Česku jde ale bohužel teprve o páté podobné zařízení.

Výstavba vyšla včetně pozemků a projektu na 21,7 milionu korun, další miliony si pak vyžádá rekonstrukce stávajícího areálu domova. Celý projekt tak bude stát zhruba 40 milionů korun. Podle ředitele dětského domova Tomáše Kahana areál rekonstrukci nutně potřebuje, stav jednoho z objektů už je totiž havarijní. Náklady na rekonstrukci areálu se odhadovaly na více než 50 milionů korun, pak ale padlo rozhodnutí postavit samostatné domky ve stávající rodinné zástavbě. Kraj proto koupil parcely v Havlíčkově a Řasnické ulici. 

„Cílem celého projektu bylo rozházet děti po městě, aby měly možnost navázat nové vztahy, nejen uvnitř ústavu,“ vysvětluje výhody projektu Kahan. Rodinky si budou samy nakupovat, vařit, uklízet i hospodařit, což děti mnohem lépe připraví na budoucnost, až se budou muset postavit na vlastní nohy. Zatím se o totiž o ně starají kuchařka i uklízečka - v novém už si ale budou muset např. žehlit samy.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Patrové domy s pultovou střechou jsou dostatečně velké, aby poskytly prostor k životu vždy osmi dětem s vychovatelkou či vychovatelem. „Je tam pět dětských pokojů, starší děti tak budou mít možnost získat vlastní pokoj a soukromí, ty menší budou po dvou,“ řekl Kahan. V přízemí domu je velký obývací pokoj s kuchyňským a jídelním koutem, aby všichni mohli být pohromadě. Z pokoje je přístup na terasu a do zahrady. Nechybí pokoj pro vychovatele s vlastním sociálním zázemím a podobně vybavený pokoj pro návštěvy, který by měl sloužit rodičům dětí při návštěvách.   

Domky už jsou zařízené novým nábytkem. „Pracujeme na nich už dva měsíce, děti se do nich ale budou stěhovat až o vánočních prázdninách,“ dodal Kahan. Vánoce podle něj děti oslaví ještě ve starém domově. „Na Vánoce ale zůstává z těch 32 dětí jen kolem deseti, ostatní odjedou k rodinám. Po Novém roce si už jen vyzvednou v domově igelitky se svými drobnostmi a půjdou do nového. Všechno ostatní jim mezi svátky přestěhujeme,“ dodal ředitel. Ve starém areálu zůstanou dvě rodinky s 16 dětmi, pro sebe budou mít celý areál i s dětským hřištěm. Zda bude akce pokračovat už příští rok rekonstrukcí budovy statku v areálu, není zatím rozhodnuto.