Na silnicích se tvoří ledovka

Liberec – Ledovka komplikuje dopravu především v Libereckém kraji. Na hlavních tazích na Prahu či Harrachov jsou hlášeny dopravní nehody, v průběhu půl hodiny jich bylo policii nahlášeno hned sedm. Hromadná nehoda tří osobních a jednoho nákladního auta u Dolánek uzavřela silnici 10 z Turnova na Harrachov. Silničáři radí motoristům zpomalit a jezdit se zvýšenou opatrností.

„Kolem 05:00 prudce klesly teploty v kraji, namoklé silnice jsou namrzlé a tvoří se ledovka,“ popsal situaci hlavní dispečer Krajské správy silnic Libereckého kraje Pavel Pospíšil. Silničáři podle něj vyjížděli už kolem 03:00 ráno. Problémy jsou podle informací od policie a záchranné služby na hlavní silnici 35 z Liberce na Prahu, kde havarovala dvě auta u Jeřmanic. Nehoda komplikuje provoz i přímo v Liberci. Další nehody jsou hlášeny na silnici 65 u Rychnova u Jablonce, na silnici 9 v České Lípě a také z Ralska nebo Mimoně. Příčinou všech nehod byla shodně ledovka.

Problémy nejsou jen na hlavních tazích, ale také na silnicích nižších tříd, hlavně v horských oblastech, kde na vozovkách leží zledovatělá vrstva ujetého sněhu. Ujetý sníh komplikuje dopravu například ve vyšších polohách na Šumpersku. „Chemicky udržované vozovky jsou holé. Místy nám ale začínají namrzat. Místy je v okrese i mlha,“ řekl dnes dispečer šumperských silničářů. V ostatních okresech Olomouckého kraje jsou silnice většinou mokré a sjízdné bez omezení.