Václav Havel se usmívá z třešťského betlému

Třešť - Na Václava Havla dnes netradičně vzpomněli také v Třešti, která je přezdívaná „město betlémů“. Unikátní dřevěnou figurku s podobou prezidenta umístili řezbáři mezi ostatní darovníky před jesličky do jednoho ze zdejších vyřezávaných betlémů.

Přes dvanáct centimetrů vysoká figurka je precizně vyřezaná do nejmenších detailů z lipového dřeva. Nechybí ani pověstné krátké kalhoty, našpulené rty nebo svraštělé čelo. Patří mezi exempláře, které každoročně při akci zvané dřevořezání přibývají do zdejšího betléma. Řežbář Josef Kejda ze Skřinářova u Velkého Meziříčí ji vyrobil v červenci roku 2005. „Pan Kejda má dokonalou schopnost převést skutečnou podobu postav do dřeva,“ říká třešťský kronikář a betlémář Václav Dvořák.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Josef Kejda postavil Václava Havla na půdorys České republiky po bok největších Čechů - Masaryka, Komenského a Karla IV. Právě anketou o největšího Čecha se řezbář nechal inspirovat. Jeho betlém „republika“ je zřejmě největším unikátem sbírky betlémářských příspěvků, kterých je po letošním ročníku dřevořezání v třešťském muzeu v tak zvaném Schumpeterově domě už 653.  

Betlém s největšími Čechy zůstává většinou v prosklené vitríně. Tentokrát ho ale v souvislosti s pohřbem bývalého prezidenta mimořádně umístili k jesličkám. Další betlémy je možné i o svátcích vidět nejenom v muzeu, ale také v jedenadvaceti třešťských domácnostech.