Obce v Moravskoslezském kraji zvyšují daně z nemovitosti

Ostrava - Několik obcí v Moravskoslezském kraji se rozhodlo zvýšit místní koeficient pro výpočet daně z nemovitostí. Pětkrát víc než loni zaplatí například majitelé domů a pozemků v Palkovicích na Frýdecko-Místecku. Obce s nejvyšším koeficientem často vracejí část daně svým obyvatelům zpátky ve formě příspěvků na bydlení. Tento postup ale kritizují majitelé chat.

Petr Kreuzmann zaplatil loni za rodinný dům a pozemek v Palkovicích daň z nemovitosti ve výši dvě stě sedmdesát korun. Letos to už bude pětkrát tolik. Místní zastupitelé totiž loni zavedli maximální koeficient, kterým se násobí vypočtená daň. „Já s tím zásadně nesouhlasím a nesouhlasí s tím ani většina zdejších občanů. Zhruba čtvrtina obce jsou staří lidé, kteří už nejsou výdělečně činní,“ argumentuje Petr Kreuzmann. 

Radnice se hájí tím, že musí zacelit dvoumilionový výpadek z příjmů jiných daní. Navíc chce část zaplacené sumy lidem vracet. „Kdo bude mít všechny daně zaplacené a bude mít vyřízené veškeré dluhy s obecním úřadem, tak tomu občanu Palkovic, který zde má trvalé bydliště, budeme poskytovat padesát procent vybraných daní jako příspěvek na bydlení,“ vysvětluje starosta Palkovic Radim Bača. 

Stejný příspěvek vyplácí i nedaleká Čeladná. Petr Palarčík má v obci chatu. Bydlí ale v Ostravě a jediné, co obdrží, je složenka. Během čtyř let se daň zdesetinásobila. „Kdyby platili všichni stejně, tak je to v pořádku, protože dneska je taková nepříznivá ekonomická situace, ale vzhledem k tomu, že ty daňové vratky jsou jenom pro některé, tak si myslím, že to není vhodné,“ říká Petr Palarčík. „Chataři nejsou o nic ošizeni, protože při svozu odpadů platí chata z čísla popisného a občané Čeladné platí na hlavu,“ upozorňuje starosta Čeladné Pavol Lukša. 

Nejvyšší koeficent platí lidé celkem v šesti obcích kraje. Většina z nich se nachází v rekreační oblasti Beskyd. Pětkrát více ale vybírají také radnice v Žabni na Frýdecko-Místecku a Stonavě na Karvinsku. Důvod? Přítomnost rozlehlých areálů velkých podniků. „V obci je mnoho průmyslových objektů, které patří společnosti OKD, které v podstatě mají vliv na životní prostředí v obci,“ říká místostarosta Stonavy Tomáš Bařák. V Moravskoslezském kraji využilo možnosti stanovit místní koeficient zhruba třicet šest obcí. To je o devět obcí více, než tomu bylo v minulosti," vypočítává mluvčí Finančního ředitelství v Ostravě Petra Homolová.   

Přiznání k dani z nemovitosti musí podat do konce ledna lidé, kteří loni získali nebo třeba rozšířili nemovitost. Kvůli změně koeficientu se nové přiznání podávat nemusí, finanční úřad novou částku vypočte automaticky a pošle složenku.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)