Na Štvanici se už prohání bruslaři

Praha – Na pražské Štvanici se opět bruslí. Na pozemku, na němž ještě před rokem stál legendární dřevěný zimák, vyrostlo mnohem menší mobilní kluziště. Prostor si až do půlky března pronajala od hlavního města soukromá firma. Současný provozovatel by rovněž rád získal zakázku na výstavbu nové kryté haly. Téměř sedmdesátiletý krytý stadion byl v květnu minulého roku v havarijním stavu srovnán se zemí.

Bruslaři mají nově na štvanickém ostrově k dispozici mobilní otevřené kluziště o rozměru deset krát třicet metrů. Ledovou plochu zde provozuje firma ČKD Chlazení. Ta si od magistrátu pozemek pronajala do poloviny března, zaplatí za to symbolickou tisícikorunu. Město přesto do kluziště muselo investovat 550 tisíc korun. Museli jsme tam připravit přívod elektrického proudu a přívod vody,“ uvedla pražská radní Aleksandra Udženija (ODS)

Trenéři krasobruslení i ledního hokeje by na Štvanici rádi viděli větší a hlavně zakrytou lední plochu. Z obou stran je řeka, kluziště není chráněné žádnou tribunou, takže tam stále proudí vítr,“ stěžuje si trenérka Jarmila Martinská s tím, že štvanická plocha je příliš malá. Otevřená kluziště podobné velikosti už jsou v sousedství, na Františku a na Ovocném trhu.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Na podzim vedení magistrátu představí rozvojovou studii Štvanice. Ve hře je stále stavba repliky dřevěného stadionu nebo jiného krytého kluziště. Provozovatel stávajícího kluziště se přitom netají, že by se do případné soutěže o postavení kryté haly přihlásil. Potřeboval by ale k tomu finanční pomoc ze strany hlavního města.

Jestli bude Praha chtít do nové haly investovat, bude záležet i na tom, jak dopadne spor s bývalým nájemcem ostrova Štvanice. Firma Meridianspa totiž za vypovězení smlouvy požaduje náhradu škody v řádu několika milionů korun.