Firma vydírá zaměstnance, neplní kolektivní smlouvu

České Budějovice – Sto čtyřicet lidí, kteří pracují v Českých Budějovicích pro rakouskou společnost Umdasch, přijde o místo. Firma je od nového roku v likvidaci. Jenže zaměstnanci tvrdí, že je vedení tlačí k podpisu dohod, které neodpovídají podmínkám z kolektivní smlouvy. V Česku to není neobvyklá praxe, říkají právníci.

Paní Miroslava pracuje pro firmu Umdasch už deset let. Teď o práci kvůli likvidaci přijde. Zaměstnavatel jí nabízí dohodu, která je podle ní ale velmi nevýhodná. „Chtějí, abych odešla dřív než po dvou měsících. Nabídli mi čtyři platy, tři ze zákona a jeden za to, že budu doma,“ vysvětluje paní Miroslava. 

Odboráři společnosti protestují. Prý se tím firma jen snaží obejít zákon. Nabízené odstupné totiž neodpovídá podmínkám, které jsou v kolektivní smlouvě. „Dle zákoníku práce má každý zaměstnanec právo na tři průměrné platy za konto pracovní doby, které je uplatněno v kolektivní smlouvě,“ uvádí právní zástupce zaměstnanců Pavel Hodina.  

Paní Miroslava má tak ze zákona nárok na šest platů namísto nabízených čtyř. „Firma se tímto způsobem snaží vyvázat z platných smluv a vše obejít dohodou,“ domnívá se předseda odborové organizace firmy Umdasch Vladimír Zingor. 

Vedení společnosti se ale nařčením brání. Odstupné je prý ve všech případech vypláceno podle platných zákonných ustanovení. Každopádně platí, že už na základě služebního zařazení dostane více než osmdesát procent zaměstnanců nejméně tři měsíční platy jako odstupné. Kromě toho je nabízeno další odstupné podle individuálních dohod. A právě individuální dohody jsou předmětem sporu. „Zaměstnanec se musí rozhodnout, zda tu dohodu přijme v podobě, kterou mu předložil zaměstnavatel. Podle mě je to nátlak,“ říká Pavel Hodina. 

Podle právníka Davida Řezníčka se ale takto chová mnohem víc firem. „Řada zaměstnavatelů se tímto způsobem snaží snížit odstupné a na zaměstnance tak přenést své ztráty,“ tvrdí David Řezníček. 

Dohody zpravidla bývají jednostranně výhodné. V případě společnosti Umdasch mají zaměstnanci také podepsat, že po uzavření dohody nebudou uplatňovat žádné další nároky.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)