ŘSD upraví nebezpečný přechod u Lidic

Praha - Dva nebezpečné přechody pro chodce trápí obyvatele Lidic na Kladensku. Vedou přes frekventovanou silnici první třídy a často se tam stávají dopravní nehody. S úpravou jednoho přechodu už Ředitelství silnic a dálnic počítá, křižovatka u Lidického památníku ale stále zůstává riziková.

Po přivaděči ze silnice R7 projede na Kladno denně víc než třináct tisíc aut. Tři čtvrtiny z nich podle dopravní studie překračují povolenou rychlost. Přejít silnici u lidického památníku se tak často rovná hazardu se životem. „Dochází tady velice často ke srážkám aut, protože první auto zabrzdí a postupně do něj naráží další. Většinou je to právě kvůli chodcům, kteří tam vstupují do vozovky,“ vysvětluje ředitel Památníku Lidice Milouš Červencl.    

Přechod využívají nejen návštěvníci památníku, ale taky obyvatelé Lidic, kteří se potřebují dostat k autobusovým zastávkám na druhé straně křižovatky. „Je to nešťastné řešení a také velmi nebezpečné. Na tom přechodu už se staly dvě smrtelné nehody,“ zdůrazňuje starostka Lidic Veronika Kellerová.  

A to byl taky důvod, proč obec začala řešit nejprve přechod u ulice Tokajická. Ředitelství silnic a dálnic už má plán, jak zvýšit jeho bezpečnost. Práce začnou na jaře. „Přechod pro chodce bude dělený, což znamená, že se do něj bude vkládat ostrůvek pro rozdělení přechodu, přidá se zde i levý odbočovací pruh,“ popisuje úpravy mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Nina Ledvinová. 

Podobné řešení by si zasloužila taky křižovatka u Památníku. Jeho ředitel několikrát žádal o instalování semaforů, které by chodcům umožnily bezpečně přejít. Marně. Přibyla pouze dopravní značka s výstražnými světly. „Já osobně bych volila variantu přesunu autobusové zastávky, protože si myslím, že to by přispělo k bezpečnosti a k vyřešení celkových problémů,“ domnívá se Veronika Kellerová.  

V týdnu se do Lidic chystá šéf dopravní policie Leoš Tržil. Společně se zástupci Ředitelství silnic a dálnic a kraje bude hledat vhodnou variantu, jak nebezpečnou křižovatku upravit.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)