Liberecká radnice odmítla levné teplo z Polska

Liberec - Liberec odmítl dodávky tepla z polské elektrárny Turów. Ta městu slibovala, že oproti současným cenám mohou jeho obyvatelé ušetřit až čtvrtinu nákladů. Jenže vedení Liberce polským slibům neuvěřilo a nabídku odmítlo. Sen o levném teplu, který by čtyřčlenné rodině umožnil ušetřit až 7 tisíc korun ročně, se tak rozplynul. V Liberci přitom lidé platí za teplo skoro nejvíc v celém Česku.

Liberečtí radní slibům polské elektrárny nevěří. „Hovoří se zde jenom o vzdušných zámcích, protože oni nám tvrdí vlastně jenom, jaká je cena jejich zbytkového tepla, ale skutečně nebyla předložená jediná analýza, jak dovést teplo do Liberce,“ upozornil náměstek libereckého primátora Lukáš Martin (ČSSD).

Elektrárna je od Liberce vzdálená 35 kilometrů. Jen horkovod by podle libereckých zastupitelů přišel na tři miliardy. Nabídku od polské elektrárny ovšem dostala i další tři česká města - Chrastava, Hrádek nad Nisou a Jablonec nad Nisou. Narozdíl od Liberce se jim projekt líbí. Na horkovod by se prý daly sehnat peníze z evropských fondů. Bez Liberce se ale investice nevyplatí a projekt tak definitivně končí. „Rozhodnutím magistrátu Liberce odpadá 25 tisíc domácností, a proto říkáme, že už dál nemá smysl pokračovat v tomto projektu,“ uvedl Vladimír Pachl z energetické agentury Trojzemí.

Martin Půta, starosta Hrádku nad Nisou (SLK)

„Je to docela velká škoda, protože tady máme nedaleko od hranice velký zdroj tepla přebytečného, který uniká do ovzduší.“

Proti dodávkám tepla z Polska nicméně mluví i to, že by šlo jen o řešení na příštích 30 let. Turówská elektrárna je totiž závislá na zásobách hnědého uhlí ve svém okolí. Ty se přitom pomalu tenčí, podle plánů se mají vytěžit do roku 2045. A co bude s elektrárnou pak, nikdo neví.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)