Tajný protiatomový kryt pod zámkem se otevřel veřejnosti

Pardubice – Dlouhá léta utajovaný kryt pod pardubickým zámkem je od konce dubna jako technický unikát přístupný veřejnosti. S plány přišlo Východočeské muzeum v Pardubicích. Důmyslné podzemní prostory ukryté v zámeckých valech využívaly za minulého režimu složky civilní obrany. Někdejší přísně střežený bunkr se dochoval v původní podobě. Prohlídky jsou každou sobotu v 10 a v 15 hodin. Za vstup do podzemí zájemci zaplatí asi sto padesát korun. Z důvodu omezené kapacity je ale potřeba vstupenku včas telefonicky rezervovat.

Veřejnost mohla do krytu poprvé nahlédnout loni v létě v rámci akce Zámek známý neznámý. Kryt vznikl v padesátých letech minulého století jako operační středisko civilní obrany. Veřejnost se o jeho existenci nikdy neměla dozvědět, v dobách studené války podléhal přísnému utajení.

Kryt má dvě patra. Tehdejší stavitelé ho umístili přímo do obranného valu pardubického zámku. Některé místnosti se podařilo zachovat v původním stavu. Mezi ně patří například strojovna, ve které zůstal funkční agregát na výrobu elektřiny. Kvůli přísnému utajení krytu ale nemají ani samotní historici dostatek informací o tom, jak vlastně před šedesáti lety vznikl.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)