Demonstrace propuštěných zaměstnanců Bauhausu brzdila dopravu

Brno - Brno - Asi 80 bývalých zaměstnanců Bauhausu v Brně-Ivanovicích protestovalo proti svému propuštění. Do práce nenastoupili kvůli tomu, že postavený market dosud nebyl otevřen, podle aktivistů byl povolený na základě sporného certifikátu. Policisté kvůli demostrantům uzavřeli sjezd ze silnice vedoucí na Svitavy do Ivanovic. Lidé si od dnešní akce slibují rychlejší prošetření případu soudem. Bránit se chtějí i peticí.

Bauhaus v brněnských Ivanovicích je dostavěný a je v něm navezené zboží. Už tři čtvrtě roku čekají zaměstnanci na jeho otevření, které se zřejmě v dohledné době neuskuteční. Zatím pracovali na jiné pobočce Bauhausu, k prvnímu červenci ale dostali výpověď. Proti otevření Bauhausu se postavili aktivisté ze sdružení Nesehnutí, podle kterých stavbu umožnil sporný certifikát. Napadli ho a soud přiznal odkladný účinek stavby, která se tak zatím nesmí otevřít. Problémy zaměstnanců vznikly podle organizátora akce Zdeňka Strmisky právě kvůli pomalému postupu soudu v Praze, který se spornou stavbou zabývá.

Podle Strmisky zorganizovali bývalí zaměstnanci petici, zatím posbírali asi 4 tisíce podpisů. Poslat ji chtějí do parlamentu. V otevřeném dopise se také obrátili i na vedení města a kraje, odpovědi však byly podle Strmisky alibistické.

Policejní mlvučí Andrea Straková„Policisté zpomalovali auta na hlavním tahu na Svitavy, kolony se ale netvořily a vše proběhlo v klidu.“

Obyvatelka Ivanovic Martina Komendová pro ČT uvedla, že market v místě podle územního plánu vůbec neměl stát. „Několikanásobně se zvýší doprava,“ zmínila s tím, že v těsné blízkosti stojí rodinné domy.

Na jaře 2011 přijala společnost Bauhaus skoro stovku zaměstnanců. Plánovala totiž otevření nové pobočky v brněnských Ivanovicích. To však loni v září zakázal Městský soud v Praze kvůli žalobě místních obyvatel na chyby postupu při získávání potřebného certifikátu.

Přijatým zaměstnancům se nelíbí, že soud rozhodnutí, zda je stavba legální, či nikoliv, protahuje, a oni tak v červnu přišli o práci. Hobbymarket v Ivanovicích totiž stojí, zákazníci do něj ale nemůžou, a pro zaměstnance tudíž není práce. „Nejsme schopni takovou masu lidí zaměstnávat. Byli jsme k tomuto kroku donuceni,“ tvrdí jednatel Bauhausu ČR Aleš Pacal.

Společnost navíc hlásí kvůli zavřenému obchodu ztráty přesahující sto milionů korun. Česku tak hrozí další mezinárodní arbitráž.