Floře Olomouc letos vévodí dožínky i Getsemanská zahrada

Olomouc - Na olomouckém výstavišti Flora začala letní etapa nejstarší a největší české květinové výstavy Flora Olomouc. Prostory pavilonu okamžitě zaplnily davy lidí, do města se sjeli návštěvníci z celé země. Přehlídce letos vévodí dožínková atmosféra, ale i bylinkové expozice či téma křesťanské Getsemanské zahrady. Výstava, která končí v neděli, je poprvé přenesena blíže do centra Bezručových sadů. Organizátory ke změně vedlo uzavření ústředního pavilonu A, který se chystá na rekonstrukci.

Dožínkovou atmosféru navozují pasoucí se kozy i dožínkové věnce a odpočinková zóna s balíky slámy symbolizující vrcholící sklizně v regionu. Právě novinkami ze zemědělství pořadatelé otevřeli hned ráno letošní letní ročník. Připili si džusem ze zeleného ječmene a zakousli se do pečiva vyrobeného z modré pšenice. S novinkami se představili zástupci brněnské Mendelovy univerzity. Navázali tak na tradici Flory představit novinky z oblasti pěstování. „Ve výzkumu je modrá i purpurová pšenice, které mají v zrnu přírodní barviva, která mají pozitivní vliv na lidské zdraví,“ podotkl zástupce univerzity Tomáš Vyhnánek.

Lidé stojí fronty na český česnek

Pozornost návštěvníků přilákala i podoba jeruzalémské Getsemanské zahrady, kterou má hlavní expozice v pavilonu H. Podepsal se na ní přední český zahradní architekt Ivar Otruba. Lidem připomíná dobu, kdy se v zahradě podle Bible Ježíš modlil v onu noc, kdy byl římskými vojáky zatčen a později ukřižován. Zdobí ji vzrostlé olivovníky, citrusy i bromélie.

Letní etapa Flory zaplnila i prostory sadů, které obsadili prodejci se stánky. Kromě češtiny z nich často zní i polština. Stejně jako v předchozích ročnících velký zájem kromě pěstitelů květin, stromků či prodejců zahradnických potřeb na sebe strhávají i prodejci českého česneku. Na Floře se jeho cena pohybuje od 140 do 250 korun za kilogram a na mnoha místech se na něj stojí fronty.

Reportáž Martiny Tlachové a Martiny Vysloužilové (zdroj: ČT24)