Budova hradeckého krajského úřadu neprosperuje

Hradec Králové – Předpoklady, že budova úřadu Královéhradeckého kraje bude samofinancovatelná, tedy, že komerční plochy budou na provoz kraji vydělávat a bude o ně zájem, se nenaplnily. Právě naopak. Nájemci je opouštějí a noví se nehrnou. Kraj má teď vážný problém, jak volná místa v přestavěném pivovaru znovu zaplnit.

Pára se nad hrnci dávno nevznáší. Kuchyň na hradeckém krajském úřadě s kapacitou 650 obědů je pátý měsíc zavřená. Restaurace také. „My se reálně pohybujeme někde okolo 200 obědů a vůči velikosti nájmu nejsme schopni se uživit,“ uvedl nájemce restaurace Jiří Kostlán. Roční nájem je 864 tisíc korun, pan Kostlán ho platit nezvládl. Podle kraje dluží milion, má výpověď a v listopadu se musí vystěhovat. „Od kraje bychom chtěli snížení nájemného. Chtěli bychom noční provoz, protože samotná jídelna je zcela prodělečná,“dodal Jiří Kostlán.

Nájemce prodejny s regionálními potravinami z regionu také odchází. Sám. „Za celých těch pět let jsme se nedostali do plusu a vždycky jsme prodejnu dotovali. Řádově od 100 tisíc až po milion korun,“ vysvětlila nájemkyně prodejny, generální ředitelka společnosti Chovservis Stanislava Ervová.

Zavřená, a zdá se, že definitivně, je i prodejna pekárny a cukrárny. „Prostory pro podnikání, které tady jsou, nejsou příliš úspěšné,“ prohlásil náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje pro majetek Vladimír Derner (KDU-ČSL).

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Když před lety vedení kraje přestavbu pivovaru na sídlo úředníků za půldruhé miliardy korun prosazovalo, komerční plochy hájilo. „Úřad je v podstatě samofinacovatelný. Plochy pro komerční využití z pronájmu pokryjí provoz úřadu,“ tvrdil v roce 2004 tehdejší radní Tomáš Šubert (ODS) a jeho kolega Rostislav Všetečka (ODS) tehdy doplnil: „Hradec Králové tu kapacitu využije.“

Nástupci však optimismem nehýří. „V žádném případě to samofinancovatelné není. Prostory pro komerční účely jsou tady, dle mého názoru, předimenzovány,“ uzavřel Vladimír Derner.

Kraj už zvažuje, že třeba restauraci otevře sám.