Opencard dostane nový software, lidé více služeb

Praha – Širší využití elektronických karet opencard slibují jejich majitelům pražští představitelé. Městská rada schválila tzv. rozvojový program projektu Opencard pro roky 2012 až 2016. Výsledkem by měl být levnější provoz, nový software, ale současně i rozšíření využití karet. Do projektu by se mohly zapojit například banky a restaurace.

Podle radní Evy Vorlíčkové je nutné zlevnit provoz opencard, který dnes stojí městskou pokladnu 100 milionů korun ročně. „Současný provoz opencard vychází Prahu na tak nehorázné sumy, že jedinou cestou je kompletní změna softwarového řešení,“ uvedla radní Vorlíčková a podpořila použití otevřeného softwarového systému. Díky tomu by mělo být možné snadno projekt rozšířit a zapojit do něj soukromé firmy. „Toto využití by mělo být schopno alespoň částečně pokrýt vysoké náklady vynaložené minulým vedením magistrátu,“ uvedla radní.

Pro majitele karet by mělo být díky novému systému snazší spravovat ji – kartu objednat, vyzvednout nebo na ni nahrávat aplikace. Není ale vyloučeno, že už nebudou pracovat s opencard – kvůli minulým problémům a negativnímu vnímání karet lidmi uvažuje město o jejich přejmenování.

Nový systém by měl začít fungovat před koncem roku 2014. Předpokládá se, že nějakou dobu budou fungovat souběžně oba systémy. Uživatelé, kterým vyprší platnost karty, budou postupně přecházet na nový systém.