„Netopýří jeskyně“ u Skalice bude bez turistů

Skalice u České Lípy (Českolipsko) – Turistům bude v příštích letech uzavřena jeskyně ve Skalici u České Lípy známá jako místo, kde se natáčelo několik pohádek. Jeskyně se stala přírodní památkou a slouží jako zimoviště netopýrů. Navíc podle geologů hrozí zával. K opětovnému zpřístupnění jsou nutné stavební úpravy, na které ale nejsou peníze.

Skalická jeskyně není přírodního původu, je součástí starého pískovcového lomu. Dnes ji vyhledávají zoologové, kteří se zajímají především o netopýry, kteří zde zimují, a také milovníci filmových pohádek – v jeskyni dodnes zůsávají zbytky kulis po natáčení.

Jeskyně byla dosud přístupná na vlastní nebezpečí, obec ale začala uvažovat o jejím turistickém využití. Začala připravovat expozici o těžbě pískovce, nakonec z ní však nic nebylo. Ukázalo se, že by bylo nutné jeskyni zabezpečit. „Dochází k zatékání a odlamují se pískovcové kusy a padá to dolů,“ popsal současný stav jeskyně skalický starosta Jiří Löffelmann.

Reportáž Michala Jemelky (zdroj: ČT24)

Odhad nákladů na sanaci skály totiž překračuje deset milionů korun, které Skalice nemá. Žádná vhodná dotace se nenaskytla, a tak nezbylo, než jeskyni uzavřít a čekat. „Věřím tomu, že se v novém plánovacím období nějaká možnost objeví, ale to je spíše teoretická otázka,“ uzavřel starosta Löffelmann.

Než se podaří jeskyni zpřístupnit, budou dovnitř moci pouze dva druhy „návštěvníků“ – obyvatelé jeskyně a biologové, kteří je budou pozorovat. U Skalice zimuje jedenáct druhů netopýrů, to ji v Libereckém kraji řadí k nejvýznamnějším. Případné zpřístupnění by se týkalo letních měsíců, zoologové se mu nebrání. „Pro nás není přípustné, aby se tam denně otočilo dvacet skupin lidí, ale v nějaké rozumné míře to lze dohodnout,“ poukázal Kristián Habrda z krajského odboru životního prostředí.