Svatého Martina oslavili ve Velké Bystřici rekordem

Velká Bystřice (Olomoucko) – Třiapadesát Martinů a Martin si krátce po jedenácté hodině připilo na svatomartinských slavnostech ve Velké Bystřici na Olomoucku – a společně tak vytvořili nový český rekord. Připíjelo se ze speciálních svatomartinských sklenic. Výtěžek z prodeje bude věnován talentovanému Martinovi z Dětského domova v Plumlově.

Je 10 hodin, ke stánku začínají chodit první Martinové a Martiny a zapisují se do listin. Starosta Velké Bystřice dokonce všechny bystřické nositele těchto jmen pozval osobním dopisem. „Bylo to milé překvapení. Zatím jsem se ničeho takového nezúčastnila, je to pro mě něco nového,“ uvedla Martina Javoříková. Každý Martin nebo Martina fasují speciální svatomartinskou skleničku na přípitek. Pro děti je připravená i nealko verze. „Moc Martinů neznám. Tak nějaké poznám,“ těší se Martin Kranich. Jmen na seznamech postupně přibývá. „Říkali jsme si, že když nás bude kolem padesátky, budeme rádi. Ještě máme půlhodinku, tak uvidíme,“ prohlásil organizátor akce Martin Sajdler.

V jedenáct hodin se začíná otvírat a rozlévat letošní svatomartinské víno. A také se počítá, kolik Martinů a Martin přišlo. Konečný počet – třiapadesát. Ve Velké Bystřici tak vzniká nový rekord, který je rovnou i zapsán do české knihy rekordů. „V knize je připraveno místo, kam si může každý účastník rekordu nechat vlepit na památku certifikát, který potvrzuje, že se zúčastnil rekordu,“ vysvětlil Michal Jurečka z Agentury Dobrý den Pelhřimov. Všichni Martinové a Martiny, kteří se tady ve Velké Bystřici sešli, si v 11 hodin a 11 minut ťukli na zdraví. „Překvapením by bylo, kdyby se jich sešlo třeba 80. Ale 53 je krásné číslo,“ pochvaluje si starosta Velké Bystřice Marek Pazdera (ODS).

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Popíjelo se ze speciálních skleniček, které se zároveň i prodávaly. Výtěžek z prodeje pak půjde jedenáctiletému Martinovi Suchému z Dětského domova v Plumlově. Za peníze si plánuje pořídit kolo: „Baví mě sportovat a jezdit na kole.“

Rekordem ale svatomartinské oslavy ve Velké Bystřici nekončí. Pět místních restaurací nabízí svatomartinské menu a od tří hodin jsou na Zámeckém náměstí trhy se svatomartinskými specialitami.