Květináče, hejbejte se, zažila Praha 5

Praha – Obří květináče, které měly zkrášlit smíchovské ulice, nechala radnice odstěhovat z míst, kde lidem nejvíce vadily. Nejsou však nadobro odstraněny, městská část je přestěhovala do jiných ulic. Například květináče z Hořejšího nábřeží jsou teď ve Zborovské ulici.

Že květináče zmizely z míst, kde vadily, jsou lidé rádi. Diví se ale, co vše po některých z nich zůstalo. „Na jednom místě se nám trochu propadl chodník,“ poukázala obyvatelka Hořejšího nábřeží s tím, že na chodníku zůstaly také odpadky, které lidé pod truhlíky naházeli.

Stěhování se netýká všech 245 květináčů. Do těch, které zůstaly na původním místě, začala odborná firma vysazovat zeleň, řekl Luděk Sefzig z tiskového oddělení Prahy 5.

Květináče se staly terčem kritiky zejména proto, že představovaly bariéry a omezovaly průchod. Strana zelených dokonce svolala proti květináčům demonstraci a zpochybnila slibované účinky zeleně. Praha 5 zdůvodnila pořízení nádob právě potřebou zlepšit prostředí u hlavních silničních tahů.

Přestěhování květináčů bylo kompromisem v obtížné situaci. Smíchovská radnice se do ní dostala, když se proti květináčům vzedmul odpor, ale současně hrozila ztráta evropské dotace, kdyby byly truhlíky zcela odstraněny. Městská část na projekt dostala od Evropské unie 16 milionů korun, dalších 1,5 milionu korun doplatila ze svého.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)
Vydáno pod