Sklad na Liberecku opět hoří, škodliviny limity nepřekračují

Bulovka/Arnoltice (Liberecko) - Škodliviny v ovzduší v osadě Arnoltice na Liberecku nepřekračují podle dnešního měření specialistů z chemické laboratoře hasičů povolené limity. Požár nelegálně dovezeného odpadu včetně plastů se v noci opět rozhořel, hasiči jej ale mají i díky nasazení těžké techniky pod kontrolou. Jejich zásah ale dnes neskončí.

„Ve vzduchu je stále cítit zápach, je to ale výrazně lepší než v sobotu,“ řekl řídící důstojník hasičů na Liberecku Jiří Málek. Štiplavý dým z hořících plastů se valil přímo do Arnoltic. Paní Irena žije se svým mužem 300 metrů od skládky, už druhý den nevycházejí a nevětrají. „Strašně to smrdí. Já jsem ještě těžký astmatik, manžel taky, ten vůbec nemůže jít ven,“ řekla Irena Bílá, obyvatelka Arnoltic.

V areálu bývalého teletníku zasahují hasiči od sobotní třetí hodiny odpoledne. Původně tam bylo 12 jednotek, dnes ráno čtyři. Požár zasáhl téměř polovinu z asi 4 000 tun odpadu. V sobotu hrozilo, že se oheň rozšíří na sousední halu s uhlím, nebezpečí se ale podařilo hasičům zažehnat.

Na jiném místě v osadě hořel odpad od minulého pátku do pondělí. V bývalém seníku bylo podle odhadu inspekce životního prostředí 2 500 až 3 000 tun textilu dovezeného z Německa. Oheň tam založil někdo z nedbalosti, nebo úmyslně, příčina sobotního požáru v areálu bývalého teletníku zatím známá není. „Je to souhra náhod, co bije do očí. Stalo se to, co jsme předpokládali,“ řekla v sobotu starostka Bulovky Romana Šidlová. 

Odpad na obou skládkách je z Německa

Na obě místa v Arnolticích odpad před lety dovezla firma Nisa Recycling, které inspekce za protizákonné nakládání s odpady vyměřila pokuty v souhrnu za 1,3 milionu korun. Firma je ale nezaplatila a po změně jednatele v roce 2010 s inspekcí už ani nekomunikuje. Majitelem je pětadvacetiletý Moldavan Ivan Barbescu. 

Na skládky odpadu dovezeného na Frýdlantsko z Německa upozornili lidé už v roce 2005. Inspektoři životního prostředí objevili na několika místech 3 062 tun plastu a 5 375 tun textilu, většinou v soukromých skladech v bývalých zemědělských areálech. Na Liberecku likvidovali hasiči požár uskladněného odpadu také v červenci 2007. V Dolní Řasnici ho tehdy zapálil neznámý žhář, další skládka hořela o dva roky později v nedalekých Černousích. Arnoltice byly posledním místem, kde skládky nelegálně dovezeného odpadu nehořely.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)