Plzeňským starostům chybí peníze ze zrušených heren

Plzeň – Plzeňské městské obvody chtějí zachovat některé herny a casina. Přitom v dubnu radnice odsouhlasila vyhlášku, která měla zrušit téměř 200 provozoven. Obvody se teď obávají, že bez příjmů z hazardu nebudou mít dostatek peněz v rozpočtu.

V dubnu radnice odsouhlasila omezení hazardu. Z původních 270 heren jich mělo zůstat 80. Některé čtvrti hazard vykázaly úplně. Teď si starostové obvodů sypou popel na hlavu. Chybí jim peníze v rozpočtu a některé herny chtějí zachovat. Prvnímu městskému obvodu chybí až dvanáct milionů korun. Ohroženy jsou hlavně neziskové organizace. Bez příjmů z hazardu zaniknou.

Podobně je na tom čtvrtý městský obvod. Tam nyní usilují o zachování jediného zdejšího kasina. „Kdybych tvrdil, že se nejedná o finanční zisk, tak bych lhal. Samozřejmě ten přínos do rozpočtu není zanedbatelný,“ uvedl starosta obvodu Michal Chalupný (ČSSD). Naopak v klidu zůstává centrální třetí městský obvod. Tady si prosadili, že hazard omezí minimálně. V opačném případě by přišli o téměř sedmdesát milionů korun. Gambleři tak dostali v centru města zelenou.

Reportáž Davida Havleny (zdroj: ČT24)

„Skutečně jsme před rokem nevěděli, jaká krize v rozpočtu bude. Fakt jsme to netušili,“ připouští starosta prvního městského obvodu Jiří Brabec (ČSSD). Dubnovou vyhlášku o omezení hazardu tak zřejmě čeká změna. Obvody teď budou chtít doplnit seznam povolených provozoven.