Podnikatel Snášel dostal osm let, dluží téměř miliardu

Tábor - K osmi letům vězení odsoudil táborský krajský soud podnikatele Stanislava Snášela za nesplacení úvěru 270 milionů korun. Sedmačtyřicetiletý podnikatel si podle obžaloby jako jednatel společnosti v roce 2007 půjčil peníze od banky na výstavbu českobudějovického domova pro seniory. Firma, která následně objekt postavila, celkem dluží různým subjektům a osobám téměř miliardu korun. Rozsudek není pravomocný, obžalovaný se odvolal.

„Pan Snášel se neztotožňuje se závěry soudu, domníváme se, že některé právní závěry nejsou zcela správné,“ řekl obhájce obžalovaného Jan Varga. Snášel měl při žádosti o úvěr zatajit, že je ručitelem za závazky své další společnosti ve výši 33 milionů korun. Soudní proces s podnikatelem začal v září. Od té doby jej policie obvinila z dalších dvou trestných činů. Podle ní měl spolu s dalšími dvěma muži zpronevěřit 3,7 milionu korun, které vybrali jako zálohu od 150 klientů domova pro seniory. Na konci listopadu byl Snášel obviněn ještě z toho, že si v minulých letech od různých subjektů půjčil, nebo od lidí vylákal, dalších 55 milionů korun, které nevrátil.

Táborský senát zatím řeší pouze podvod ve výši 270 milionů korun. Dalšími obviněními se podle předsedy senátu Petra Černého začne případně zabývat až ve chvíli, kdy státní zástupce podá obžalobu. Zároveň uvedl některé důvody, podle nichž senát rozhodoval o výši trestu. „U obžalovaného pozorujeme absenci sebereflexe, je zvyklý žít na úkor druhých,“ řekl. Navíc prý Snášelovi pomáhala jeho verbální dovednost. „Podle svědků oplývá mimořádnou výřečností a přesvědčivostí,“ řekl předseda senátu.

Stanislav Snášel u soudu
Zdroj: David Veis/ČTK

Snášelova firma je nyní v konkursu. Insolvenční správce Snášelovy společnosti se pokusil domov pro seniory dvakrát prodat v dražbě. Ale ani jednou se jí nikdo nezúčastnil. Třetí dražba je na programu v lednu a vyvolávací cena už klesla z původních 350 na 295 milionů korun.

Domov pro seniory v českobudějovické Husově ulici byl před časem prezentován jako největší a nejmodernější bytový komplex pro důchodce. V malometrážních bytech mělo žít až 360 klientů. Měsíční nájem se však v zařízení pohybuje od 7 tisíc do 11 tisíc korun. Klienti domova seniorů si museli před nástupem na pobyt předplatit služby zálohami 100 tisíc korun. V zařízení nyní žije asi 150 důchodců.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)