Klimkovice za čistší ovzduší - zaměří se na domácí topeniště

Klimkovice - Lázeňské město Klimkovice se rozhodlo bojovat za lepší ovzduší. Zástupci města, kraje a ministerstva životního prostředí hledají možnosti, jak zavést takzvanou nízkoemisní zónu. Za špatné ovzduší mohou ale kromě husté dopravy také lokální topeniště rodinných domů. Na ta se chce proto město zaměřit nejvíce.

Na dnešním semináři s názvem „Klimkovická výzva“ se řešilo především znečištění z lokálních topenišť a jejich kontrola. V Klimkovicích žije asi 4 500 obyvatel a většina z nich má v domácnostech lokální topeniště. Asi desetina domácností však podle analýzy topí nesprávnými palivy. Kontroloři však nejsou oprávněni vstupovat do domácností, aby zjistili, čím lidé topí. V EU jsou jen tři státy, které kontrolorům dovolují vejít do domů za účelem kontroly lokálních topenišť.

Jako řešení se nabízí dotace na nákup ekologických kotlů

Ministerstvo životního prostředí spolu s Moravskoslezským krajem vypsalo už tři dotační výzvy na nákup ekologických kotlů. Klimkovice pak vypsaly své vlastní 20tisícové dotace a možnost bezúročné půjčky na jejich nákup. Zároveň se rozhodly zveřejňovat fotografie domů s kouřícími komíny. Město kromě spalin z topenišť zatěžuje také hustá doprava. Denně městem projedou desítky kamionů, nedaleko vede také dálnice.

Vstup Tomáše Vzorka (zdroj: ČT24)