Bazén Šutka přivítal první plavce, v Praze je třetí 50metrový

Praha – Po čtvrt století skončilo drama, v jehož středu stála nedostavěná ruina na pomezí pražské Troje, Kobylis a Bohnic. Dostavbu brzdily spory o pozemky i nedostatek peněz. Nyní je plavecký areál Šutka konečně hotov a otevřen veřejnosti. Otazník se ale vznáší nad jeho budoucností. Zatím ho prostřednictvím jedné své firmy provozuje město, výhledově ale chce Šutku prodat. Podle ekonomických prognóz však bazén nebude ziskový.

Padesátimetrový bazén, který je v Praze po Podolí a Edenu teprve třetí, je jenom jedním z lákadel čerstvě otevřené Šutky. Původní projekt běžného plaveckého bazénu z 80. let se výrazně proměnil, takže nakonec se v areálu skrývá také například finská sauna, vířivka nebo speciální bazén na výuku plavání pro školy. Další části jsou zatím ještě uzavřené. „Plánujeme otevřít fitnesscentrum, posilovnu, tělocvičnu a velkou restauraci,“ shrnula Marie Pokorná z městské společnosti TCP, která zatím Šutku provozuje.

Plavecký areál využívá moderní technologii čištění vody UV lampami, není proto potřeba přidávat do vody tolik chemikálií. 

Městská firma bude provozovat Šutku zhruba dva roky, plánuje magistrát. Potom chce město vypsat výběrové řízení na nájemce. Zda se ale do provozování bazénu někdo pohrne, není jisté. Podle dosavadních odhadů bude totiž Šutka ztrátová a Praha ji bude muset dotovat. „Ekonomické prognózy hovoří o tom, že aquacentrum Šutka bude muset být ročně dotováno 10 miliony, ale jsou také ekonomické odhady, které mluví o 30 milionech,“ upozornil Jan Mareš z TCP.

Za základní vstupné návštěvníci zaplatí 125 korun za hodinu, důchodci a studenti o 35 korun méně.

Reportáž Petry Tuháčkové (zdroj: ČT24)