Pražští strážníci drahé vybavení nepotřebují, vrátí ho městu

Praha – Vybavení za miliony korun pro městské strážníky v Praze, jehož nákup byl terčem kritiky, policisté vrátí. Podle ředitele Eduarda Šustera strážníci terénní vozidla hummer, vznášedlo, terénní motorky a zbraně nepotřebují. Praha jej podle ředitele zřejmě věnuje policii nebo hasičům.

„Tento týden předáme na magistrát výzvu včetně odborných vyjádření, v níž nabízíme materiál zpět Praze,“ uvedl ředitel. Převod by se měl uskutečnit do dvou měsíců. Vybavení by podle něj mělo sloužit policistům či hasičům v hlavním městě nebo v jiném kraji. Městská policie v současné době vlastní tři hummery, které nakoupila v roce 2008 a 2009.

Nákup už v minulosti kritizovali opoziční zastupitelé, prověřovala jej i policie. Vedení strážníků dřív pořízení speciálních vozidel obhajovalo s tím, že je potřebuje. Nový ředitel ale tvrdí, že je „nemůže upotřebit“. Mluvčí magistrátu Tereza Králová uvedla, že Praha na webu zveřejní výzvu a také osloví složky záchranného systému. O tom, komu a za jakých podmínek vybavení přenechá, rozhodne až rada.

Pražští strážníci mají sice speciální terénní auta, běžný vozový park je ale v neutěšeném stavu. Primátor Bohuslav Svoboda (ODS) to na minulém zasedání zastupitelstva označil za „kardinální“ problém. Zastupitelstvo sice nákup 150 policejních aut odmítlo, dopracovaný návrh jim ale bude předložen znovu. Podle Šustra stojí opravy každého ze starých aut ročně desítky tisíc korun. Městská policie přitom potřebuje vyměnit zhruba polovinu vozů. „Nebude třeba navýšit rozpočet městské policie,“ podotkl ředitel. Na nová vozidla jsou peníze z předchozích let, kdy se žádná nekupovala. 

Z dostupných informací vyplývá, že tři hummery stály dohromady zhruba 3,3 milionu korun, vznášedlo vyšlo na 2,2 milionu korun, každý z pěti terénních motocyklů 210 tisíc korun. Strážníci vrátí Praze také 200 záchranářských nožů. Pořizovací cena každého z nich byla 2 737 korun. Odevzdá i dvacítku revolverů, každý za 12 tisíc korun, a 189 pistolí za 10 500 za kus.