Lázně přicházejí o klienty, viní ministerstvo

Poděbrady - Pobyt v lázních dostalo letos od pojišťoven o třetinu méně pacientů než loni. Lázně přicházejí o klienty a hrozí propouštěním. Takové bylo hlavní téma sněmu lázeňských míst v Poděbradech. Lázně přitom viní novou úhradovou vyhlášku ministerstva zdravotnictví. Podle něj je ale na hodnocení brzy.

Vyšetření u lékaře, cvičení, koupele nebo masáže - nárok na to má čím dál méně lidí. A potvrzují to i nejnovější čísla: pobyt v lázních dostalo letos v lednu a v únoru o 30 procent pacientů méně než loni. Podle sdružení lázeňských míst by mohly přijít o práci až dva tisíce zaměstnanců a vzrůst mohou i výdaje na léky. Lázeňské domy proto šetří a snaží se lákat i zahraniční hosty.

Ministerstvo zdravotnictví se kritice brání, hodnocení po několika měsících je podle něj ještě předčasné a klientů ubývalo tuzemským lázním už před vydáním nové vyhlášky. „Skutečně nabízí lázeňskou péči a proplácí lázeňskou péči těm pacientům, kteří to z medicínského hlediska potřebují,“ uvedl Ferdinand Polák, náměstek ministra zdravotnictví. Pravidla se změnila loni na podzim po 15 letech. Po pacientech nově žádají mimo jiné i to, aby do lázní nejdříve zhubli.

Lázně přicházejí o klienty (zdroj: ČT24)