Škrty Liberce kvůli dvoumiliardovému dluhu pocítí sportovci

Liberec - V Liberci začaly nepopulární škrty. Město zastavilo vyplácení dotací sportovním oddílům. Opatření zasáhne i kulturní fond. Celkem přijdou spolky a oddíly o 15 milionů. Liberec totiž tíží víc než dvoumiliardový dluh. Bez škrtů by se prý už na podzim provoz města zastavil.

Například florbalový klub přiznává, že kvůli výpadku dotace od města je ve hře i zvýšení měsíčních příspěvků. Uvažuje se i o snížení odměn pro trenéry nebo o sloučení tréninků, tak aby halu využilo v jeden okamžik co nejvíc dětí.

František Příhoda, president FBC Liberec:

„Na rovinu - mám strach zdražit. Rodiče už na to nebudou mít. To, že nebudeme mít peníze od města, víme pár dnů, takže teď počítáme, co s tím.“

Městu chybí v rozpočtu 106 milionů korun. Příjmy totiž počítaly s penězi za prodej letiště, o které ale nikdo zájem nemá. Bez škrtů prý hrozí, že na podzim peníze dojdou a nebude na provoz města. „Zodpovědně mohu říct, že takto k té platební neschopnosti nedojde, a potom máme celou sérii dalších opatření, plus to budeme muset řešit i půjčkou,“ uvedl Jiří Šolc (LO), finanční náměstek primátorky Liberce.

Ani vedení města ale není ve škrtech jednotné. Zastavení dotací prý ve výsledku nejvíc pocítí mladí sportovci ze sociálně slabých rodin. Většina sportovních klubů přitom trénuje v městských halách a tělocvičnách, za které platí běžný pronájem. Miliony korun ročně se tak městu touto formou vrátí.

Lucie Pokorná ke škrtům v Liberci (zdroj: ČT24)