Nová hráz vydržela. Přesto je Hořín opět pod vodou

Hořín (Mělnicko) - Ticho ve vylidněné obci ruší jen šplouchání vody a křik ptáků. Téměř nikdo tu nezůstal, v prvním patře zatopeného obecního úřadu ale stále pracuje krizový štáb. Voda v Hoříně u Mělníka zatopila všechny části kromě Brozánek, Kopečku a zámku. Zasaženo je přes sto domů i zoopark v Zelčíně. Obec, která leží na levé straně Labe naproti Mělníku, dramaticky zasáhla už povodeň v roce 2002.

I kvůli drastické zkušenosti z roku 2002 vybudovali v Hoříně novou pevnou hráz, která měla velkou vodu navždy zadržet. Stavbě předcházely dlouhé spory s památkáři a brzdily ji nedostatek financí nebo neuzavřené smlouvy s energetiky. Přesto se zeď podařilo dokončit. Ta nynější povodeň přečkala. Jenže voda šla přes.

Hořín a jeho místní části tak opět zaplavila velká voda. Všech 700 obyvatel muselo být evakuováno, pouze v prvním patře obecního úřadu stále pracuje krizový štáb. „Máme agregát, kterým si dobíjíme telefony a jsme schopní si udělat i něco teplého pro zahřátí,“ říká místostarosta Jan Žižka.

„Včera jsem tam koukal a bylo to v pohodě“

Podle Žižky se už ve středu vyrovnala hladina vody, která přetékala přes bariéru do obce, a záplava se zastavila. „U nás se drží rozpětí vody od čtyř metrů k nule,“ popsal tehdy Žižka situaci v obci. Val v Hoříně má právě čtyři metry - voda přetekla zábrany pouze o několik centimetrů. Podle místostarosty nyní začíná odčerpávání vody. V Hoříně, jako i v jiných obcích, pomáhá velkokapacitní čerpadlo.

Hořín pod vodou (zdroj: ČT24)

V okolí jsou úplně zatopené i další usedlosti. Třeba z Vrbna museli odejít všichni lidé, včetně rodičů dobrovolného hasiče Libora Svobody. „Když to vidím, tak mi je špatně. Včera jsem tam koukal a bylo to v pohodě. A dneska je to všechno zase pryč,“ rozhlíží se po zatopené krajině Libor Svoboda. Do zatopeného Hořína se nyní bez lodi nedá dostat.

Rok 2002 stál 500 milionů korun. A letos?

Hořín již takovou situaci prožil. V srpnu 2002 byly velkou vodou zasaženy všechny části obce a hladina tehdy sahala místy do výše 5,5 metru. V mnohých domech zničila veškeré vybavení a během povodně samovolně spadlo 13 domů. Posléze bylo k odstranění určeno 65 domů a hospodářských stavení.

Před jedenácti lety byly dále zničeny cesty, kanalizace, veřejné osvětlení, rozhlas, vážně poškozena byla škola i školka a další budovy obce. Škoda na veškerém majetku byla vyčíslena na necelých 500 milionů korun. Letošní škody ještě nejsou zřejmé.

Pokud chcete Hořínu pomoci, podívejte se na web obce.