Pardubice nanovo připravují přestavbu přednádražního prostoru

Pardubice – Projekt, na který už získaly dotace a pak ho zrušily, zahajují Pardubice nanovo. Radnice znovu hledá způsob, jakým upravit prostor před hlavním nádražím. Do konce října bude mít čtyři návrhy. Nárok na dotaci ze švýcarských fondů sice Pardubice ještě mají, představitelé fondů ale budou muset změny schválit a prodloužit termín čerpání. Vedení města připouští, že se tak možná nestane, Pardubice tak o peníze přijdou. V tom případě požádají o dotaci z evropských fondů.

Od začátku chtějí Pardubičtí ze svého hlavního nádraží udělat ústřední dopravní terminál, kde budou kromě vlaků a MHD zastavovat i linkové autobusy. Ty dnes jezdí na autobusové nádraží vzdálené od železniční stanice asi 400 metrů. Návrhy na úpravu prostranství z roku 2010 však město postupně zavrhlo. Dva ze tří prohlásila radnice za příliš drahé a neuskutečnitelné, ve třetím zase nalezla chyby. Problém představovala především nová silnice, která měla vést za lihovarem, kritizovaná kvůli životnímu prostředí.

Nově proto město objednalo hned čtyři návrhy. V případě, že ani jeden nebude vyhovovat, chtějí radní udělat kompilát všech. „Jednotlivé návrhy můžeme zkombinovat a vybrat z nich nejlepší dílčí řešení. Následně to necháme posoudit mikrosimulací dopravy, abychom se vyvarovali možných problémů,“ uvedl náměstek primátorky Michal Koláček (Sdružení pro Pardubice).

Nový projekt ale budou muset schválit zástupci švýcarských fondů. Nebudou-li se jim líbit nebo nebudou-li chtít prodloužit termín pro vyčerpání přislíbených peněz, město přijde o 90milionovou dotaci. „Riziko, že změny nebudou akceptovat, tady prostě je. Může se stát, reálně s tím i počítám, že nám termín neprodlouží. Pro nás je ale to území tak důležité, že jej nechceme šít horkou jehlou,“ připustil Koláček. V tom případě by město požádalo o peníze z Evropské unie. To ale bude možné až z fondů pro roky 2014 až 2020. Vedení města však věří, že by jeho případná žádost uspěla. „Tenhle typ projektu by měla unie docela silně podporovat,“ podotkl náměstek Koláček.