Řidiči, pozor: Jízdu po D1 lze díky novému systému lépe plánovat

Praha - Řidiči mají nově k dispozici přesnější informace o aktuálních uzavírkách a čekacích dobách v jednotlivých úsecích dálnice D1. Více se dozví třeba také o dojezdové době do cíle. Umožňuje to nový systém RODOS, který sbírá data o pohybech vozidel s navigací, kamionů projíždějících mýtnými branami, ale i operátorů o pohybu mobilních telefonů. Rozvoj dopravních systémů zastřešuje Vysoká škola báňská v Ostravě. Více se řidiči dozvědí na webovém portálu Dopravníinfo.cz. Cílem systému je zvýšení plynulosti jízdy.

Informační systém dosud využíval jen takzvané profilové detektory. „Výhoda je v tom, že sbíráme data globální, to znamená plošné zdroje, především z automobilů, které jsou vybaveny GPS a GPRS stanicemi, které sledují jejich provoz,“ prohlásil Ivo Vondrák, rektor Vysoké školy báňské v Ostravě s tím, že k dispozici je 100 tisíc automobilů. Zpoždění v jednotlivých segmentech je podle něj možné spočítat na minuty přesně.

Na webu Dopravníinfo.cz je k dispozici aplikace, jež ukazuje pro porovnání jižní a severní trasy. „Dáváme k dispozici dojezdové časy nejen na D1, ale i na severní trase přes Hradec Králové,“ konstatoval Vondrák.

Oprava D1
Zdroj: ČT24

Řidiči se tak mohou podívat, která trasa je pro ně v danou chvíli výhodnější. „Možné je také porovnat, co se stane, když se doprava na D1 zpomalí. Zda stojí za to objet ji po objízdných trasách,“ podotkl Vondrák s tím, že se ale zdá, že je stále lepší počkat, až se D1 uvolní, než kritická místa objíždět.

Podle Vondráka jde v první řadě o optimalizaci dopravy. „Chceme nabídnout řidičům možnost si svoji cestu naplánovat,“ dodal Vondrák. Všechna sesbíraná data budou v budoucnu vyhodnocena. Pokud se systém osvědčí, mohl by se během příštího roku rozšířit i na další dálnice. Kolony přitom způsobují české ekonomice velké ztráty.