Evropská komise: Jihočeské Lipno je destinace nejvyšší kvality

Brusel/Lipno – Mezi devatenáct míst, která letos získala ocenění „Evropská destinace nejvyšší kvality“, bylo zařazeno i jihočeské Lipno. Informovala o tom Evropská komise. Letošní ročník soutěže se zaměřil na odstraňování bariér v cestovním ruchu. A právě za péči o turisty s handicapem získalo Lipno titul, který by mu měl přinést především marketingovou podporu ze strany EU a české agentury CzechTourism. Lipno každoročně navštíví zhruba 750 000 lidí.

Komise považuje šumavské Lipno za jeden z nejatraktivnějších turistických cílů v ČR. Oceňuje, že mnoho turistických stezek v jeho okolí, například okolo lipenské přehrady, je přístupných i pro vozíčkáře. Potřeby handicapovaných návštěvníků také umí zohlednit zaměstnanci městského informačního střediska.

„Porota ocenila především širokou nabídku aktivit pro handicapované, rodiny s dětmi či seniory, jejich koncentraci v jednom místě, stejně jako možnost jejich celoročního využití,“ vysvětlila ředitelka společnosti Lipensko Jitka Fatková. Pozitivně prý byla hodnocena i spolupráce jednotlivých poskytovatelů služeb a především fakt, že rozvoj cestovního ruchu je realizován ze soukromých či obecních zdrojů, tedy bez dotací a grantů.

Lidé s handicapem mají po celý rok v lipenských půjčovnách k dispozici speciální sportovní vybavení – v zimě monoski, od jara do podzimu tandemová kola či vozíky za kolo. Zároveň jsou několikrát do roka pořádány Dny s handicapem a akce Lipno bez bariér.

Lipno nad Vltavou podle starosty Zdeňka Zídka pracuje na budování turistické infrastruktury dlouhodobě. Rozvoj služeb pro handicapované, seniory i rodiny s malými dětmi považuje radnice léta za samozřejmost.

Mezi dalšími podobně oceněnými místy je rakouské údolí Kaunerthal, belgické město Ottignies, národní park Morvan ve Francii, řecký Marathon či lotyšský přístav Liepaja.

Evropská destinace nejvyšší kvality

Titul má přispívat ke zviditelnění méně známých turistických lokalit. Letos byla hlavním kritériem schopnost vyhovět potřebám osob s handicapem. Minulé ročníky se soustředily třeba na vodu jako turistický cíl či podporu chráněných území.