Výšková budova Epoque na Pankráci získala povolení ke stavbě

Praha - Bytový dům Epoque, první z plánovaných výškových budov na pražské Pankráci, má povolení pro zahájení stavby. Návrh budovy, která bude mít tvar písmene V, pochází z ateliéru architekta Radana Hubičky. Stavbu mrakodrapu před dvěma lety znemožnil soud, když zrušil platné územní rozhodnutí, a vyhověl tak námitkám občanského sdružení. Někdejší projekt společnosti ECM, která skončila v konkurzu, dnes připravuje firma PSJ Invest.

Magistrátní odbor stavební a územního plánu vydal územní rozhodnutí koncem listopadu. V několika bodech změnil předchozí rozhodnutí stavebního úřadu Prahy 4 z roku 2008. „Rozhodnutí nabude právní moci doručením a není možné se proti němu odvolat,“ řekl mluvčí Prahy 4 Jiří Bigas. „Epoque Pankrác - bytový dům má i platný, autorizovaným inspektorem vydaný certifikát o provedení stavby, což je varianta stavebního povolení,“ doplnil.

Certifikaci stavby autorizovaným inspektorem jako cestu při povolování stavby umožňuje stavební zákon. Zavedení institutu autorizovaného inspektora má zbavit stavební úřady agendy, u které není nezbytné, aby ji vykonával správní orgán. Tento systém by měl podle právníků urychlit postup povolování staveb.

Pankráckou pláň plánovala zastavět několika výškovými budovami společnost ECM. Dostavěla například mrakodrap někdejšího Československého rozhlasu (dnes City Tower), který na přelomu let 2009 a 2010 prodala. V květnu 2010 prodala i další budovy a projekty, které na Pankráci vlastnila - někdejší sídlo Motokovu (nyní City Empiria) nebo připravované budovy City Court.

Za mrakodrap se považuje budova vyšší než 100 metrů. Například budova City Tower na Pankráci měří 116 metrů.

Plánovanou výstavbu budovu City Epoque a sousední budovy znemožnil v létě 2011 zmíněný soud. Důvodem bylo zejména to, že nebylo provedeno posouzení vlivu záměru na životní prostředí, uvedl za společnost PSJ Invest Jakub Jirka. Společnost PSJ Invest realitního podnikatele Martina Jaroše projekty koupila loni na podzim. Před novým správním řízením provedla podle Jirky posouzení vlivu stavby na životní prostředí „v nadstandardním rozsahu“. V rámci projektu Epoque chce vyměnit také asfaltový povrch v přilehlé ulici za takzvaný tichý asfalt, který má oproti záměru původního developera zlepšit hlukové podmínky. Společnost má za sebou například výstavbu kancelářského centra Main Point Karlin.

Výstavba výškových budov v Praze je předmětem sporů

Plánovaná výstavba výškových domů na Pankráci v minulosti vyvolala nesouhlasné reakce nejen od občanských sdružení, ale debatovali o ní i památkáři. Někteří z nich zastávají názor, že výškové budovy v některých částech Prahy mohou poškodit panorama města, a tím i jeho historickou hodnotu vytěžovanou turistickým ruchem. Tím, zda v Praze mohou, nebo nemohou vznikat výškové budovy, se dokonce z podnětu české strany zabýval výbor UNESCO.

Pankrácká pláň je v ochranném pásmu památkové rezervace. Praha od doby, kdy se poprvé měl projekt domu Epoque realizovat, uvádí, že chce výškovou zástavbu regulovat. Ředitel magistrátních památkářů Jiří Skalický nedávno řekl, že město pracuje na manuálu, který by měl pravidla pro umísťování výškových staveb na území metropole stanovit. Příprava potrvá zhruba rok. Materiál by později měl být součástí metropolitního územního plánu.

Na Budějovické má vyrůst nová administrativní budova s 18 patry

Vysoká administrativní budova by měla vyrůst také na křižovatce Budějovické s Vyskočilovou. Nová 72 metrů vysoká budova bude mít podle plánu 18 nadzemních podlaží a 5 podzemních. První tři patra budou takzvaně ustoupena za sloupy. Podle dokumentu EIA v okolí zůstane dostatek místa pro chodce a zachována bude i místní cyklostezka. V podzemním 2. až 5. podlaží budou garáže se 70 parkovacími místy, dalších 90 jich nabídne budoucí parkovací dům Budějovická. Příjezd a odjezd z budovy bude z ulice Ješetínská. Začít stavět by se mělo na jaře 2014 s termínem dokončení do roku 2016.

Vydáno pod