Chrudim zasáhla bouře příliš pozdě na odškodnění

Chrudim - Obyvatelé jednoho z paneláků v Chrudimi si stěžují na postup ministerstva pro místní rozvoj. Stát totiž rozděloval odškodnění za letní červnové a srpnové bouře, jeden z domů v Chrudimi ale poškodilo tornádo až v červenci. Pro ministerstvo to znamená jediné. Finanční odškodnění se už události netýká.

29. července lokální bouře strhla z paneláku ve Vlčnovské ulici střechu. O týden později Chrudim zasáhla další bouře a 12 bytů vyplavila voda. Poškozený panelák má novou střechu, někteří lidé nebydlí ve svých bytech ani teď v zimě. Ministerstvo pro místní rozvoj ale rozhodlo, že na částečné odškodnění nemají nárok. Podle úředníků se totiž odškodnění týká jen červnových povodní a bouře ve dnech 4. a 5. srpna.

„Tento program byl vyhlášen s cílem, aby se okamžitě pomohlo postiženým občanům v některých konkrétních událostech, není možné očekávat, že státní rozpočet bude hradit veškeré škody,“ uvedl Marek Ženkl, mluvčí ministerstva pro místní rozvoj. „Nelogičnost je v tom, že MMR určuje, kdy bude pršet, kdy bude bouřka a kdy pršet nebude a bouřka nebude,“ uvedl Petr Řezníček (SNK ED), starosta Chrudimi.

Každý z poškozených měl podle starosty Chrudimi dostat až 30 tisíc korun. „Přijde mi to těžce nesystémové a pro naše občany nespravedlivé,“ dodal Řezníček. Rozhodnutí ministerstva je definitivní a bouří postižení obyvatelé nemohou počítat ani s odškodněním od města, které na podobné finanční náhrady nemá v rozpočtu peníze.

Poškození bouří v Chrudimi odškodnění nedostanou (zdroj: ČT24)