KRNAP představuje „Krtka“ – nové vzdělávací centrum

Vrchlabí (Trutnovsko) - Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) ve čtvrtek ve Vrchlabí otevře nové centrum environmentálního vzdělávání. Zajímavostí je, že dům zčásti zapuštěný do země si vzal za vzor geometrii krkonošského pohoří. Vybudování centra, které získalo přezdívku Krtek, stálo 85,5 milionu korun.

V objektu, který navrhl Petr Hájek, vznikl přednáškový sál s kapacitou 76 posluchačů a prostor laboratoře a učebny. Objekt nabízí také výstavní prostor, knihovnu, ekologickou poradnu a zázemí. V další části objektu jsou garážová stání.

Hlavní konstrukce jsou z pohledového betonu, vnitřní dělicí příčky i nábytek jsou z překližkových desek. „Jednotlivé desky jsou vyměřeny tak, aby při jejich výrobě nevznikl žádný odpadní materiál,“ uvedl mluvčí krkonošského parku Radek Drahný.

Objekt vznikl na kraji vrchlabského zámeckého parku u budovy Správy KRNAP. Do parku podle místních skvěle zapadá a nijak neruší. Jeho zelenou střechu kryjí horské rozchodníky. Unikátní jsou také 4,3 metru vysoká nedělená protipožární skla.

Podle ředitele Správy KRNAP Jana Hřebačky získáním nového objektu začíná nová etapa v ekologické výchově Správy KRNAP. "Projekty se budou zabývat aspekty celých hor. Bude tady
program o geologii, o pedologii, tedy o půdách nebo o botanice,„ prozradil České televizi Michal Skalka ze Správy KRNAP. V budově budou připravené programy pro děti ze všech typů škol i pro širokou veřejnost. “Chystáme také příměstské tábory, odborné semináře či přednášky," doplnil Drahný.

Správa parku nové centrum slavnostně otevře ve čtvrtek v 16:00. Součástí slavnosti bude také vernisáž výstavy makrofotografií Petra J. Juračky. A přijde také architekt Hájek, který svou novou stavbu představí.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)