Zloději kradli bezpečnostní kamery, nenamáhali se ani maskovat

Praha - Pražská policie prosí o pomoc při hledání zlodějů, kteří ukradli několik bezpečnostních kamer. Škoda se vyšplhala na desítky tisíc korun. Případ je o to kurióznější, že se lupiči nenamáhali jakkoliv maskovat. Policisté tak mají k dispozici jejich detailní snímky i záznamy činu.

Zloději kradli bezpečnostní kamery, nenamáhali se ani maskovat (zdroj: ČT24)

První ze série krádeží se stala loni v květnu v Poznaňské ulici v pražských Bohnicích. „Dvojice mužů se pod záminkou návštěvy známého nechala od jednoho obyvatele domu vpustit na chodbu. Ve čtvrtém a devátém patře pak demontovala monitorovací kamery v hodnotě asi 10 000 korun,“ popsala policjení mluvčí Jana Rösslerová.

Ve druhém případě ze začátku loňského prosince odmontoval jiný neznámý mladík v podzemních garážích v ulici Pod Harfou na Vysočanech celkem čtyři kamery, škoda je zhruba 40 000 korun. „Počínání mladíka zaznamenala bezpečnostní kamera na svůj harddisk. Je zajímavé, že když mladý muž kameru demontoval, kolem šel náhodný svědek s žebříkem, který ho při krádeži sledoval,“ doplnila policejní mluvčí.

Jednoho z podezřelé dvojice v prvním případě už policisté chytili. Přibližně měsíc po krádeži totiž s jiným komplicem přepadl s nožem v ruce mladíka na autobusové zastávce. Kriminalisté zjistili, že jde o čtyřiatřicetiletého narkomana s bohatou trestní minulostí. Druhý muž, který s ním kradl kamery, je tedy možná podle policie také drogově závislý. Jde o muže ve věku kolem 25 let, střední postavy se světlou pletí a krátkými hnědými vlasy.

Podezřelý z prosincové krádeže kamer má podle policie asi 20 let, je štíhlé postavy a vysoký asi 170 centimetrů. Má světlou pleť a krátké hnědé vlasy, které si upravuje gelem do takzvaného kohouta. „Jakékoli informace k totožnosti, pohybu nebo pobytu hledaných mužů přijmou policisté na bezplatné tísňové lince 158,“ uvedla policejní mluvčí.