Halda stavební suti na Strachově stále roste

Veltrusy / Kralupy nad Vltavou – Lidé z Veltrus a Kralup nad Vltavou se nemůžou smířit s haldou stavební suti, která vyrostla poblíž jejich pozemků. Skládka sice stavební povolení od Veltrus má, úředníci v Kralupech ale tvrdí, že bylo vydané nezákonně. Firma může navážet další odpad až do konce příštího roku, pak přijde na řadu rekultivace.

Když místní zahrádkáři začali před lety hospodařit na svých pozemcích, sousedili s vytěženou pískovnou. V zemi byla 3 metry hluboká díra, teď je tu místo ní 25 metrů vysoký kopec plný stavební suti. „Okolo zahrádek byla přístupová cesta dva a půl metru, nedá se používat. Protože tam padaly veliké bloky kamení, zahrádka byla nepoužitelná. Prašnost, na 50 metrů není vidět. Nikdo to neřeší,“ uvedl zahrádkář Vladimír Jaroš.

Zahrádkáři bojují proti navážení další stavební suti už šest let, obracejí se na úřady, ministerstva i ochránce práv. Marně, skládka roste dál. „Zatím jsme výšku, kam až má skládka dosáhnout, ani nedosáhli. Teď budeme tak pět nebo šest metrů pod úrovní stavebního povolení,“ hájí se majitel skládky Petr Kott.

Reportáž Lucie Rosí (zdroj: ČT24)

Firma Tezzav, které skládka patří, tvrdí, že nic neporušuje a odkazuje na povolení veltruského stavebního úřadu. To však rozporuje odbor životního prostředí v Kralupech. Podle něj je stavba v záplavovém území. „Územní rozhodnutí bylo vydáno nezákonně, protože je porušen vodní zákon. A nebylo ani zažádáno firmou o souhlas do krajinného rázu. Je to kolaps veřejné správy jako celku, nespolupráce samosprávních, státoprávních orgánů mezi sebou,“ prohlásil Jan Kobera, vedoucí Odboru životního prostředí Kralupy nad Vltavou.

Navážet další odpad může firma až do konce příštího roku. Už letos na podzim chce ale začít s úpravami. „Bude tam vybudována horolezecká stěna, cyklostezky. Bude to vypadat úplně jinak než teď, stavba se teprve rodí. Myslím, že okolí krajiny tím jen získá,“ dodal Petr Kott.

Aby na Strachově mohlo místo skládky vyrůst sportovní centrum, musí se změnit územní plán Veltrus. Firma pak chce na stavbu získat peníze z evropských fondů.