Poděbrady si připomínají Mírovou misi krále Jiřího i vstup do EU

Poděbrady - Poděbrady slaví 550. výročí mírové mise Jiřího z Poděbrad a 10 let od vstupu Česka do Evropské unie. V rámci dnešní akce odhalil premiér Bohuslav Sobotka 28 srdcí znázorňujících vzájemnou mezinárodní spolupráci a sounáležitost členských zemí Evropské unie. Myšlenky českého krále Jiřího z Poděbrad, který žil v 15. století, byly uskutečněny právě sjednocením evropských zemí.

„Evropská integrace je v posledních desítkách let tou nejlepší pojistkou proti tomu, aby se války a ozbrojené konflikty mezi evropskými státy opakovaly,“ řekl v proslovu Sobotka. Odhaleny dnes byly plastiky srdcí, které vytvořili studenti výtvarných škol. Každé srdce je vybarveno v motivech typických pro jednotlivé členské státy. Otočné sochy jsou instalovány uprostřed poděbradské kolonády.

Jiří z Poděbrad žil v letech 1420 až 1471. V roce 1464 zorganizoval mírovou misi, která měla za cíl rovnocennou mírovou spolupráci evropských zemí. Mise byla ve své době výjimečná propracovaností celého podniku, teoretickými úvahami a představou, jak by měla být společnost evropských panovníků uspořádána.

Projekt byl odsouzen k neúspěchu, i tak má dodnes svůj význam

Mírový projekt Jiřího z Poděbrad ve své době narazil na velké problémy. „Nevycházel vstříc dvěma hlavním politickým silám, což byl císař Říše římské a papež, s kterými v první řadě nepočítal,“ podotkla historička Blanka Zilynská. Svůj plán chtěl sdílet hlavně s francouzským králem Ludvíkem XI. V té době vůbec nebylo reálné organizovat takto rozsáhlý projekt na evropské úrovni.

Podobně podrobné plány mírového charakteru tou dobou ale běžné nebyly a Evropa si na jejich realizaci musela počkat až do roku 1951, kdy došlo k podepsání takzvané Pařížské smlouvy mezi šesti západoevropskými státy. V následujících letech se postupně připojovaly další země. EU vznikla v roce 1993 na základě Smlouvy o Evropské unii a navazovala na proces, který začal v padesátých letech.

Sobotka: Vláda Jiřího z Poděbrad byla mírovou misí uprostřed rozdělené země (zdroj: ČT24)