Bezpečnostní agentury úspěšně pomáhají dostat prostitutky z ulic

České Velenice - Prostitutky na jihu Čech postupně opouštějí ulice a některé se vrátily do nočních klubů. Obcím v tom pomáhají bezpečnostní agentury. Po jihočeském Zdíkovu a Dolním Dvořišti teď nově i v Českých Velenicích. Muže v soukromých uniformách si najímají přímo radnice. Hlavně proto, že u nich policie zrušila služebnu a jen občas na místo posílá hlídky.

Veleničtí radní povolali agenturu na měsíční zkoušku, počet prostitutek zde totiž začal stoupat. Vyhláška přitom pouliční prostituci zakazuje. Uvnitř agenturního auta jsou proto tři kamery i mikrofony - právě záznamy z kamer a svědectví obecní ochranky poslouží při správním řízení. „Nejpřísnějším postihem v případě opakování přestupků je i možnost zákazu pobytu na území města,“ uvedl starosta Českých Velenic Jaromír Slíva (ČSSD).

Za službu si agentury nechávají zaplatit. Nejvíce v Dolním Dvořišti a Českých Velenicích - 100 tisíc korun, ve Zdíkově platí radnice 20 tisíc. Ve Dvořišti bude bezpečností agentura do dubna příštího roku, ostatní radnice se zatím o délce služby rozhodují. Hlídky se v terénu pohybují v noci i ve dne, nemají ale žádné zvláštní pravomoci. Klienty přesto jejich vozidla odrazují. Minimálně další dvě obce proto o najmutí bezpečností agentury uvažují. Její práce je ve výsledku levnější než zřízení nebo posílení obecních strážníků.

Klienty neodradí ani rostoucí počet pohlavních chorob

Nabídka sexuálních služeb je v jihočeském pohraničí přesto stále velká. Prostituce sice mizí z ulic, ale díky zájmu zahraničích klientů se jí daří v nočních klubech. Například ve Strážném, kde nežije ani pět set obyvatel, je pět nočních podniků. Od sexuální turistiky klienty neodrazuje ani to, že v jižních Čechách stoupá riziko nákazy některou z pohlavních chorob. Podle statistik se jejich výskyt za posledních pět let zdvojnásobil. Jedná se navíc o statistiku hlášených případů, ve skutečnosti jich je tak mnohem víc

„Nejčastější přenosnou chorobou je syfilis, co se týče HIV, máme zhruba jeden až dva případy za rok,“ uvedla Monika Kochlöflová ze sdružení Rozkoš bez rizika. To nabízí ženám, které se živí prostitucí, každé tři měsíce bezplatné testování a dvakrát ročně kompletní vyšetření. K lepší péči a prevenci přispěje i nová ordinace, kterou sdružení otevře v Českých Budějovicích.

Bezpečnostní agentura pomáhá v boji proti pouliční prostituci (zdroj: ČT24)