Domino z regálů rozsypalo statisíce autobaterií. Vytekla z nich kyselina

Bezděčín (Mladoboleslavsko) - Kyselina sírová zamořila skladovací halu v Bezděčíně na Mladoboleslavsku, vytekla z poničených autobaterií po pádu regálů ve skladu. Do okolí chemikálie naštěstí neunikla, škoda ale půjde do desítek milionů korun. K nehodě došlo před sedmou hodinou ve čtvrtek večer.

„Údajně se tam v tuto chvíli mělo nacházet asi 30 zaměstnanců. Taková skutečnost se naštěstí nepotvrdila. Pouze jeden muž se nacházel v hale, byl posléze vyproštěn hasiči,“ uvedla policejní mluvčí Štěpánka Zatloukalová. V kritickou chvíli byla zrovna přestávka, ani dotyčnému muži se nic nestalo.

V regálech v tu chvíli ležely stovky tisíc autobaterií, kyselina sírová se z nich rozlila téměř do celé haly. K ekologické havárii nedošlo jen díky rychlému zásahu hasičů. Pomohla i konstrukce uzpůsobená pro případ havárie, novou halu těsně po kolaudaci třeba pokrývá kyselině odolná podlaha.

V důsledku dominového efektu se poroučelo k zemi zhruba 60 procent nově postavených regálů. V rohu haly dokonce prorazily její boční plášť a vypadly na přilehlé parkoviště. Příčinu nehody a přesnou výši škody nikdo nechtěl komentovat. Policie zatím případ vyšetřuje jako obecné ohrožení.