Návrat četníků na obrazovky. Česká televize natáčí Četnické trampoty

Brno – Luhačovice a okolí lázeňského města jako dějiště nového historického kriminálního seriálu České televize. Filmaři se dnes pustili do natáčení Četnických trampot. Nový seriál z období První republiky má navázat na úspěch svého staršího bratra – Četnických humoresek, i když na ně dějově nijak nenavazuje. Ústřední seriálovou dvojici ztvární Robert Hájek a Martin Donutil. Režie se ujali Dan Wlodarczyk s Petrem Bebjakem, kteří stáli i za úspěšným seriálem ČT Případy 1. oddělení, a Pavel Jandourek.

Děj nového seriálu diváky zavede do roku 1919, kdy dva mladí četníci záhy po ukončení studia přijíždějí na svoje první působiště. Na malé vesnici u Luhačovic je ale čeká jen opuštěná četnická stanice a první případy, se kterými nováčci zpočátku dost zápolí.

Historická kriminálka nabídne divákům nové hrdiny a divácky neokoukané tváře. V hlavních rolích se představí syn Miroslava Donutila Martin a Robert Hájek. „Na začátku jsme taková ucha, po škole přicházíme jako četníci na zkoušku,“ popsal ústřední dvojici Hájek.

„Musíme se naučit, jak četníci jednali se svým nadřízeným, jak salutovali, jak stáli, jak nosili zbraň. Možná to vypadá, že je to jen takové halabala, ale všechno to má přesně dané zákonitosti,“ dodal k roli Martin Donutil.

NO COMMENT: První klapka seriálu Četnické trampoty (zdroj: ČT24)

Vedle mladé herecké dvojice se v seriálu objeví také Robert Jašków, Karel Dobrý, Pavel Zedníček, Pavla Tomicová, Ondřej Malý, nebo Igor Bareš.

Mladší, ale jiný bratr Četnických humoresek

„Novým kriminálním seriálem chceme částečně navázat na úspěch Četnických humoresek, děj se také odehrává v období první republiky a v hlavních rolích vystupují četníci. Tím však podobnost s Četnickými humoreskami končí,“ řekl kreativní producent David Ziegelbauer.

První klapka seriálu padla dnes v Lesním Hlubokém u Velké Bíteše. Právě tam totiž filmaři vytvořili základnu mladých četníků, i když v seriálu leží ve vesnici u Luhačovic. Natáčení štáb zavede také do Jimramova, Prostějova, Luhačovic, Lomnice u Tišnova, Lednice, Hoštic a Mrákotína.

Na vzniku seriálu se podílí část týmu, pod jehož taktovkou vznikl oblíbený seriál České televize Případy 1. oddělení. Vedoucí tohoto úspěšného projektu Tomáš Feřtek se na Četnických trampotách podílí jako spoluautor scénářů, autorem námětu je pak Petr Bok. Režie se vedle Pavla Jandourka ujmou také režisérská dvojice z Případů 1. oddělení Dan Wlodarczyk a Peter Bebjak. Každý z tria režisérů natočí dva díly, celkem tak bude mít seriál šest dílů.

Legendární Četnické humoresky

Seriál z prostředí brněnské četnické pátrací stanice vznikal v brněnském studiu České televize od roku 1997. Příběhy prvorepublikových četníků v čele s velitelem Karlem Arazímem si získaly srdce milionů diváků. Seriál uspěl i díky skvělému hereckému obsazení – v hlavních rolích se představili Tomáš Töpfer, Ivan Trojan, Alena Antalová, Jan Apolenář nebo Zdeněk Junák.

Kriminalistické zápletky vycházejí ze skutečných případů, které v archivech našel pro autora námětu a režiséra Antonína Moskalyka plukovník Michal Dlouhý. Ten spolupracuje i na Četnických trampotách. Nakonec vzniklo celkem 39 dílů rozdělených do tří sérií. V průběhu natáčení třetí série režisér Moskalyk zemřel a režii po něm převzala jeho dcera Pavlína Moskalyková. Česká televize za Četnické humoresky dokonce v roce 2005 získala cenu TýTý za seriál roku.