Brněnským výstavištěm zní štěkot tisíců psů

Brno – Bez ohledu na rasu a zemi původu se jich na brněnském výstavišti sešlo 15 tisíc. Řeč není o multikulturním festivalu, ale o mezinárodní výstavě psů, která je tou největší, jaká se v Česku v posledních letech konala. Psí šampioni budou v Brně soutěžit ode dneška do neděle.

Správný postoj, vzhled i chůze. I to bude rozhodovat o nejkrásnějším psovi Evropy. „Máme tu 153 rozhodčích, kteří přijeli z 26 zemí světa. Nebudou posuzovat všechny psi najednou, ti jsou nejprve rozděleni podle plemen, a potom podle věkových nebo pracovních kategorií. Ti nejkrásnější psi si odnesou velmi ceněný titul Best of Breed, tedy nejkrásnější pes plemene. V neděli se z nich bude vybírat Best in Show, tedy nejkrásnější pes výstavy,“ vysvětlila mluvčí ČeskoMoravské kynologické unie Vladimíra Tichá. Kromě evropských psů se předvedou i účastníci z Peru, Indie, Bolívie nebo Číny. Evropská výstava se koná jednou ročně a v České republice ji kynologové pořádají poprvé.

NO COMMENT: Evropská výstava psů v Brně (zdroj: ČT24)

Do soutěže jsou přihlášeni zástupci tří set plemen – od známých retrívrů až po v Česku málo obvyklá plemena jako třeba laponský pes. Chybět nesmí ani u nás tak populární vlčáci či jezevčíci. Pro všechny účastníky „psí obdoby miss“ platí, že musí být přirození. Zakázaná jsou operativní vylepšení nebo barvení srsti. Majitelé si proto vypomáhají česáním a kartáčováním. A taky udržují své šampiony fit. „Jsou tu k vidění běžící pásy pro psy, různé bazény na plavání. Výstavy jsou o kráse, takže se 'modelky' musí trochu vychovat,“ vysvětlil předseda ČeskoMoravské kynologické unie Lubomír Široký.

Z pomocníka parťák

V poslední době se mění i postavení psa v lidské společnosti, jeho úloha se přesouvá hodně do oblasti společenské. Psi se lidem stávají partnery a přáteli. A s tím rostou i požadavky na cestování a bydlení se psi. Třeba Martina Hegr Klivarová přijela na výstavu se svými dvěma bloodhoundy, s nimiž se ubytovala v hotelu. „Jsme nad míru spokojení: psi mají připravenou deku, misku s vodou, mohou se pohybovat volně po pokoji. Dnes už je to spíš běžné. Ale na Slovensku už se mi stalo, že jsem v hotelu zaplatila víc za psy než za sebe,“ vzpomíná chovatelka.

„Je pravda, že řada lidí zapomíná na to, že pes je pes, a polidšťuje je, což asi není úplně nejlepší. Ale neřekla bych, že velká módnost psů znamená, že jsou nějak zdegenerovaní,“ dodala Tichá s tím, že je důležité, aby lidé přemýšleli i o povaze psa, kterého si pořizují. „Bohužel dnes si velká část lidí pořizuje psa jenom podle vzhledu a potom je může překvapit, co pes potřebuje. Vezmou si třeba do města ohaře a zapomenou, že potřebuje běhat,“ uzavřela Tichá.