Praha 7 pronajímá prostory – velmi levně i straně končící koalice

Praha – Končící vedení Prahy 7 pronajalo obecní nebytové prostory. Podle opozice, která se po volebním vítězství chystá převzít radnici, jsou nové smlouvy nevýhodné. Podobně se vyjádřil také realitní makléř, kterého oslovila ČT – nájemci budou platit sedmkrát až desetkrát méně než činí tržní nájemné. Mezi takto zvýhodněnými nájemci je i jedna ze stran končící koalice, která má v pronajatých prostorách má svoji místní kancelář.

Praha 7 pronajala nebytové prostory velmi levně (zdroj: ČT24)

V Praze 7 mělo dnes proběhnout ustavující zasedání zastupitelstva. Protože ale soud dostal stížnost na volby v této městské části, museli noví zastupitelé svoji první schůzi odložit. Místo, aby se tedy vlády ujaly vítězné strany, které dosud tvořily opozici a ve volbách zvítězily, jejich zástupci nadále kritizují z opozičních lavic kroky staré rady. Nelíbí se jim, že koalice ODS a ČSSD po volbách, ve kterých ztratila dvě třetiny mandátů, pronajala některé nebytové prostory – a to podle dosavadní opozice nevýhodně pro městskou část, zato výhodně pro odcházející radu. Je mezi nimi totiž například i sídlo oblastní kanceláře ODS. „Rada městské části začala prodlužovat nájemní smlouvy za netržní cenu, a to na velmi dlouhou dobu. Na pět, devět, deset let,“ uvedl Jan Čižinský (KDU-ČSL), který se jako lídr vítězného uskupení Praha 7 sobě má stát novým starostou.

Místní ODS bude podle smlouvy, kterou stihla končící rada schválit, příštích pět let za pronájem stometrového prostoru platit zhruba 6 700 korun měsíčně, za metr čtvereční potom 800 korun za rok. Ačkoli je kancelář v exkluzivní lokalitě na třídě Dukelských hrdinů naproti Parkhotelu, je současný místostarosta Prahy 7 Tomáš Kaštovský (ODS) přesvědčen, že jeho strana zaplatí městské části dost. „Jestliže neziskové organizace mají v pronájmu své kanceláře nebo své objekty za 500 korun metr čtvereční, tak tu částku blížící se 900 korunám za metr čtvereční považujeme za velmi solidní,“ uvedl. Jan Čižinský ale odmítl srovnání ODS s neziskovými organizacemi. „Není vůbec žádný důvod, aby občané městské části dopláceli na činnost jakékoli politické strany,“ řekl.

Podle realitního makléře Jana Kaňky však takto přijde Praha 7 každý měsíc o desítky tisíc korun, po celou dobu trvání kontraktu i o několik milionů. „Prostor, jako je tento, je možné v současných podmínkách pronajímat za cenu tržního nájemného. Takováto cena by se pohybovala v rozmezí mezi 40 až 60 tisíci korunami měsíčně,“ poukázal makléř. Praha 7 v minulosti již proslula podivnými transakcemi s nemovitostmi. Vybraní nájemci dostali loni příležitost velmi výhodně odkoupit své byty od městské části. Realitní experti tehdy označovali ceny jako „neobvyklé, úžasné, bezkonkurenční“ a reálně dosažitelnou cenu odhadovali mnohonásobně výše. Mezi kupci těchto bytů potom figuroval například zastupitel za koaliční ČSSD.

Praha 7 sobě chce prosadit zrušení problematických nájemních smluv. „Apelujeme na radu, aby usnesení revokovala,“ řekl Jan Čižinský. Pokud končící radu nepřemluví, chystá se po svém nástupu do vedení městské části pokusit smlouvu vypovědět z důvodu, že je v rozporu s dobrými mravy.

Volby v Praze 7 vyhrálo hnutí Praha 7 sobě (KDU-ČSL a nezávislí), které samo má těsnou většinu v 29členném zastupitelstvu. Brzy se dohodlo s druhou nejsilnější koalicí Pro 7 (SZ, Pirátská strana a SNK-ED) na vytvoření silnější koalice. V opozici tak zůstaly kromě dosud vládnoucích ODS a ČSSD také TOP 09 a ANO.