Muzeum, nebo hotel? Osud budovy pohraničníků na Kvildě je nejistý

Kvilda - Poslední budova bývalé roty pohraničníků na šumavské Kvildě se bourat nebude. Rozhodlo o tom ministerstvo životního prostředí. Správa parku, které patří, má teď stavbu nabídnout obci výměnou za pozemky. To se ale podle radnice nevyplatí. Jedinou variantou, na kterou je obec ochotná přistoupit, je dlouhodobý pronájem. Uvnitř by pak vybudovala muzeum, podobné, jaké má dnes na radnici.

Muzeum, nebo hotel? Osud budovy pohraničníků na Kvildě je nejistý (zdroj: ČT24)

Smělé plány na využití se tady měnily téměř každý měsíc od varianty muzea přes odpočinkové plochy, bývalé vedení rezervace tady chtělo dokonce udělat park restaurant. Ve hře byla i varianta budovu zbourat. „V průběhu léta jsme začali pracovat na přípravě demolice s tím, že jsme nechali vypracovat projekt pro odstranění stavby,“ potvrdil vedoucí ekonomického odboru NP Šumava Martin Roučka.

Větší část areálu zmizela už vloni v létě. Z demolice poslední budovy ale teď sešlo. Také zbylé budovy bývalého velitelství už jsou v havarijním stavu, podle ministerstva životního prostředí je správa parku ale zbourat nemůže. „Podle odborných posudků je objekt v relativně dobrém stavu a není tak důvod ho za peníze státu bourat,“ uvedla mluvčí ministerstva životního prostředí Petra Roubíčková.

Vedení parku má teď za úkol vyměnit budovu s obcí za některé pozemky. Jenže to je další problém. Obec by přišla o veškerý majetek v první zóně rezervace a do směny se jí nechce. „Pak musíme jednat ryze podle zákona, to znamená nabídnout tento majetek organizačním složkám státu a případně to prodat ve veřejné dražbě,“ upřesnil další postup mluvčí Správy NP Šumava Jan Dvořák. Radnice Kvildy se ale obává, aby tu nevyrotla obrovská rekreační zařízení. „Pak se přesně stane, co nikdo nechce, a to je právě výstavba dalšího hotelu na Kvildě,“ varuje starosta Kvildy Václav Vostradovský (STAN).