OKD pobídlo zaměstnance k odchodu. Přihlásilo se už 100 lidí

Karviná – Vedení společnosti OKD propustí ke konci roku tři sta zaměstnanců a lidí se bude zbavovat dál. Tentokrát dopředu nabídla, že ti, kteří se rozhodnou odejít sami, dostanou šestiměsíční odstupné. Přihlásilo se už prvních sto lidí, přestože podmínky se moc neliší od toho, na co mají nárok již propuštění zaměstnanci. Těžební firma se dlouhodobě potýká s nízkými cenami uhlí a provádí řadu úsporných opatření.

Mezi těmi, kteří nechtějí čekat na výpověď, je například horník Janis Pantadis. V hornictví pracuje 47 let, začínal jako dělník, skončí jako vedoucí úseku. Pro dobrovolný odchod se rozhodl také proto, že se mu blíží důchodový věk. Právě lidé v důchodovém nebo předdůchodovém věku nejčastěji dostali výpověď v poslední vlně propouštění. „Jestliže se snižuje produkce, tak je pochopitelné, že se bude muset snížit i počet zaměstnanců. Pokud jde o mne, jednou skončit musím a to rozhodnutí už uzrálo. Nemůžu ale říct, že se na důchod těším,“ řekl Janis Pantadis.

Na každou tunu uhlí letos firma doplatila 300 korun

Podle plánu mělo letos OKD vytěžit devět milionů tun uhlí, nakonec firma vytěžila ještě o půl milionu tun méně. „Situace na světovém trhu s uhlím zůstává i nadále velice těžká. Ceny uhlí jsou na dlouhodobém minimu. Proto pracujeme na tom, abychom byli schopni uhlí těžit za nižší ceny, než jsme schopni ho prodávat,“ vysvětloval mluvčí společnosti Marek Síbrt. I když OKD snižuje náklady na zaměstnance, na dodavatelské firmy, šetří na investicích a zeštíhluje administrativu, letos doplácela na jednu vyrobenou tunu bezmála tři sta korun. Ani vyhlídky nejsou podle těžařů dobré a je jasné, že těžba bude dál postupně klesat.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Česká republika ani Evropa se nestará o své nerostné bohatství. Dovoz levného uhlí stále stoupá a to samozřejmě naše hornictví hubí,“ posteskl si předseda Sdružení hornických odborů Jaromír Pytlík.

Kvůli závalu v Karviné přijde OKD až o 400 tisíc tun zásob

Situaci ještě zkomplikoval listopadový zával v Dole Karviná, při kterém zemřeli tři horníci. OKD teď pravděpodobně bude muset odepsat zásoby z této rizikové těžební oblasti. „Měli jsme tam připravený blok pro dobývání v objemu 300 až 400 tisíc tun pro příští rok. Tyto zásoby budeme muset najít někde jinde,“ potvrdil Síbrt.

Těžba na Dole Paskov na Frýdecko-Místecku, který je podle OKD zvláště prodělečný, měla skončit už do konce roku. Díky slibu státu, že uvolní 600 milionů na sociální programy pro propuštěné horníky, má těžba pokračovat do roku 2017.

OKD pobídlo zaměstnance k dobrovolnému odchodu (zdroj: ČT24)

Na pokraji bankrotu je celý holding NWR, do kterého OKD patří. Jeho věřitelé schválili na konci léta plán restrukturalizace, pomocí kterého sníží nominální zadlužení z 23 miliard na 14 miliard korun, což by mělo NWR alespoň dočasně zachránit. „NWR díky tomu získala čas na to, aby nějakým způsobem zlepšila své hospodaření tak, aby se mohla dožít lepší situace na trhu s uhlím,“ komentoval restrukturalizační plán makléř FIO banky Daniel Marván.

Těžba černého uhlí
Zdroj: ČTK/DPA/Roland Weihrauch