Češi z Bojanovic pošlou kola Čechům do Banátu

Dolní Bojanovice – Kola, lyže, sáňky nebo tříkolky. To vše mohou lidé darovat přes diecézní charitu na Hodonínsku. Pracovníci charity pak sportovní potřeby odvezou do šesti českých vesnic v Rumunsku. Dnes lidé přispívali třeba v Dolních Bojanovicích.

Doma už neslouží, ale na skládku ještě nepatří. Tříkolky, koloběžka i lyžáky místo do popelnice poputují do rumunského Banátu. Vítězslav Veselý z Dolních Bojanovic měl v garáži hned tři stará kola. Jedno nepoužívá, a tak ho daroval. „Vyhazovat to do sběru je škoda, když to ještě může někdo využít,“ myslí si Veselý. Během tří hodin lidé z Dolních Bojanovic darovali 20 kol, několik tříkolek a 7 párů lyží.

O sbírce hovoří ředitel Charity Hodonín Václav Salajka (zdroj: ČT24)

Charita pak všechny sportovní potřeby odveze do vybraných vesnic v Rumunsku, konkrétně do oblasti Banát. Čeští krajané tam přesídlili před více než 180 lety. Dnes ale často trpí chudobou. Právě proto v Banátu pomáhá hodonínská charita už od roku 2007.

Kola jako letošní formu pomoci nevybrali náhodou. „V tamních vesnicích se začínají dělat pevné asfaltové cesty. Když jsme tam byli v létě, tamní děti jezdily na koloběžkách a tříkolkách, ale jejich úroveň byla naprosto šílená, na to bychom naše děti nepustili,“ vysvětlil ředitel Charity Hodonín Václav Salajka. Nové sportovní vybavení dostanou děti v rumunských vesnicích na konci ledna. Nejdřív musí totiž dary seřídit opravář.

Banát

Vozy tažené krávami a koňmi, malá kulatá políčka v krasových závrtech, stařenky v dlouhých sukních a neskutečná pohostinnost. Nejen tyto rysy českých vesnic Banátu se vybaví každému, kdo malebnou oblast v předhůří Karpat navštívil. Potomci Čechů, kteří se za lepším životem vydali do vzdáleného Rumunska v první polovině 19. století, dodnes udržují mnohé tradice a životní styl, jež může být našincům již neznámý. Domácké vesnice se v posledních letech stávají i oblíbeným cílem českých turistů.