Obleva se týká jenom nižších poloh. V Jeseníkách nebo Krkonoších zatím sněhu neubylo

Na horách je stále dostatek sněhu (zdroj: ČT24)

I přes oblevu v posledních dnech zůstává na českých horách dostatek sněhu, například v Jeseníkách je ho v průměru přes jeden metr. Horská služba tak i nadále měří míru lavinového nebezpečí, které zatím zůstává na druhém stupni. Podle Jiřího Hejtmánka z místní horské služby žádné turistické trasy nevedou přes lavinová území, lidé tak v případě, že nebudou chodit do nebezpečných oblastí, nemusí mít v souvislosti s lavinovým nebezpečím strach.

„Ukázněným lyžařům a turistům nic nehrozí. Navíc všechny lavinové svahy jsou v přírodní rezervaci, takže tam je vstup zakázaný,“ řekl Hejtmánek. Během natáčení pro ČT kamera zaznamenala skupinu skialpinistů, která mířila k Petrovým kamenům. „Jdou zrovna tam, kam vůbec nemají chodit. Tohle by se nemělo dít,“ reagoval v živém vysílání Hejtmánek. 

V Jeseníkách momentálně platí druhý lavinový stupeň nebezpečí, měření provádí horská služba pravidelně. „Měříme v lavinovém území ve Velkém kotli, tam máme místo, ale samozřejmě je dobré měřit pokaždé někde jinde, ať máme přehled o celých horách. Ve Velkém kotli je momentálně přes dva metry navátého sněhu,“ popsal situaci Hejtmánek. 

Lavinový specialista připomněl, že v letošní sezoně, zejména na přelomu prosince a ledna, měla Horská služba velký problém s přílivem skialpinistů, zejména v polohách kolem 1300 metrů. „Někteří nemají moc načteno, jak se chovat v tomto terénu. Ve spolupráci s CHKO a policií jsme řešili tyto případy. Týkalo se to až stovky skialpinistů, kteří tam vůbec neměli být,“ řekl.   

Co mít s sebou pro případ laviny?

Hejtmánek z jesenické horské služby řekl, že lidé, kteří i přes zákaz vyrazí do nebezpečných oblastí, by měli myslet i na jakousi výbavu pro případ, že by došlo k utržení laviny. Zmínil napříkla lavinový vyhledávač, který by měl být pod bundou, aby nedošlo k jeho stržení při zásypu, dobré je mít s sebou také lopatu nebo lavinovou sondu.

„Nikdo by se do takového terénu neměl vydávat sám. Ten, co už je zasypaný, ten si nepomůže. Nemůže se hýbat a nic nenadělá,“ upozornil Hejtmánek s tím, že právě kamarádi mohou významně pomoct už jenom tím, že vědí, ve kterém místě se zasypaný lyžař přibližně nachází. „Vždycky by to měla být skupina minimálně dvou lidí, nikdy ne sám,“ dodal. 

Stupnice lavinového nebezpečí
Zdroj: Horská služba/alpy4000.cz

V Krkonoších je sněhu dost, mírná obleva zasáhla Beskydy

I přes oteplení se sníh zatím drží i na dalších výše položených místech v Česku. Například v Beskydech už sice mírná obleva začala, sněhu tam je však zatím dostatek. Sněhu mírně ubylo například na Pustevnách, kde na některých místech leží v průměru kolem padesáti centimetrů sněhu.

Podmínky pro běžkaře v Beskydech jsou zatím dobré. „Kolegové se budou snažit trasy upravit, co to půjde, stejně jako minulý víkend. Závisí to ale na aktuálních podmínkách, protože teploty začínají být nad nulou. Minulý víkend byly podmínky perfektní,“ řekla mluvčí společnosti Pustevny Dita Korčák Hrtusová. 

V Krkonoších, Orlických či Jizerských horách se zatím obleva výrazně neprojevila. Pro běžkaře jsou upravené stopy v okolí většiny zimních center, bez omezení je jizerskohorská magistrála s více než 200 kilometry tratí a běžkaři mohou vyrazit i na okruh v Orlickém Záhoří na Rychnovsku nebo do stop na Suchém vrchu a na Kralickém Sněžníku. 

Dostatek sněhu a upravené hlavní běžecké stopy jsou i na Šumavě, kde je hodně zejména jednodenních návštěvníků. Tento týden mají totiž jarní prázdniny děti z Klatovska a Rokycanska, příští týden budou prázdniny na Domažlicku a Tachovsku.