Silné bouřky se zřejmě střední Evropě nevyhnou ani v tomto týdnu. Přijdou asi ve čtvrtek

Počasí ve střední Evropě několik dnů po sobě ovlivňuje tlaková níže nad jihovýchodní Evropou. Po bouřlivém víkendu se počasí na začátku nového týdne zklidnilo a bouřky se v Česku zatím objevují spíš výjimečně. To by se ale v druhé půlce týdne mělo změnit.

Půda v Česku je po deštích a víkendových až extrémně silných bouřkách vydatně nasycena vodou – vlhkost ve svrchní vrstvě půdy na polovině našeho území překračuje 75 procent.

Vlhkost ve svrchní vrstvě půdy po deštích a silných bouřkách překračuje až 75 %
Zdroj: CHMI

Hladiny našich řek jsou aktuálně většinou na poklesu, průtoky v řekách se ale výrazně zvýšily, jsou zde však velké rozdíly. V porovnání s dlouhodobými červnovými průměry se pohybují v širokém rozmezí od 30 do 240 %. Nejvíc vody protéká řekami v povodí Sázavy, Svratky, Berounky, Ohře a na východě Čech v Pardubickém kraji, kde teče i víc než 500 % obvyklého červnového množství. 

Průtoky v řekách se výrazně zvýšily
Zdroj: CHMI

Ve středu se přeháňky ve střední Evropě objeví jenom místy a naprší při nich do 10 litrů vody na čtvereční metr. Podstatně komplikovanější situace může ale přijít ve čtvrtek a v pátek. Numerické modely zatím počítají s velmi podobným vývojem, jaký panoval v rámci Česka během víkendu. Oblast nízkého tlaku vzduchu se bude zase nasouvat nad Česko a ve čtvrtek a v pátek bude pršet na většině území. Srážkové úhrny se budou výrazně lišit. Za 24 hodin naprší většinou do 15 milimetrů, ojediněle to ale může být i kolem 60 litrů vody na čtvereční metr.

Výstrahy před bouřkami platí ve velké části Evropy. Všude tam, kde je na mapě Evropy žlutá až oranžová barva, varují meteorologové příslušných států před silnými až velmi silnými bouřkami
Zdroj: CHMI

Výstrahy před silnými bouřkami jsou už od minulého týdne v platnosti ve velké části Evropy a meteorologové ČHMÚ zvažují vydání dalších výstrah před nebezpečným počasím už během středečního odpoledne. 

Ve čtvrtek bude pravděpodobně vydána výstraha ČHMÚ před nebezpečným počasím
Zdroj: CHMI


Podmínky pro vznik silných až velmi silných bouřek budou totiž zase naplněny, labilita atmosféry bude vysoká. Teplota s výškou bude velmi rychle klesat a vzduch bude dostatečně vlhký. Vznik silných bouřek navíc podpoří takzvaný střih větru. Ke střihu větru, tedy změně jeho směru a rychlosti s výškou, dochází v atmosféře zcela běžně. Střih větru významně podporuje vznik bouřkových oblaků a vytváří i dobře organizované bouře, včetně supercel.

Když se podíváme do minulosti, přívalové srážky s obrovskými úhrny byly zaznamenány i v minulém a předminulém století. Nejvíc vody během jedné a půl hodiny spadlo z oblohy 25. května v roce 1872 v Mladoticích na Plzeňsku, 237 milimetrů. 1. července 1987 v oblasti Jílovského potoka na Děčínsku napršelo v podobném časovém úseku 195 milimetrů. V tomto století pak 15. července 2002 v Olešnici v okrese Blansko napršelo za 2 hodiny 171 milimetrů.

Teploty budou blízko dlouhodobého průměru a až v následujícím týdnu se oteplí
Zdroj: ČT24

Konec pracovního týdne přinese mírné ochlazení, hlavně v místech, kde bude častěji pršet. O víkendu se budou maxima pohybovat kolem 20 stupňů a od neděle se začne pomalu oteplovat. To znamená, že se postupně dostaneme i k teplotám, které budou vyšší, než bývá v druhé půlce června obvyklé.